Westen - Osama bin Laden: 0-4

Er hangen slingers en er is dadeltaart in de geheime grot van Osama bin Laden, ergens in Afghanistan. Ergens in een hoek ligt onder een dikke laag stof een koran, naast zijn stoel een paar veelgelezen printjes van westerse kranten en erboven hangt een groot spandoek met daarop een doorgestreepte één, een doorgestreepte twee, een doorgestreepte drie, en dan in Arabische cijfers: 4-0.

De meest gezochte man zelf is zo vrolijk dat een brede grijns door zijn baard breekt. ,,Vind je het gek?'', zegt hij. ,,Toen ik begin jaren '80 tegen vrienden zei dat ik de Sovjet-Unie uit Afghanistan zou verdrijven, lachte iedereen me uit. En toen ik eind jaren '90 zei dat ik Amerika zou verslaan, lachte wéér iedereen me uit. Ons basisprincipe is altijd geweest dat het Westen weliswaar technologisch superieur is, maar tegelijkertijd zo decadent dat het nooit de wilskracht zal kunnen opbrengen om te vechten voor zijn principes. Wij, gelovige moslims, zijn wel bereid om te sneuvelen en daarom gaan wij deze oorlog winnen. Maar dat het zo snel zou gaan... Mensen, mensen, Allah is goed voor hen die Hem aanvaarden. De Russen deden er jaren over, voordat ze hier met de staart tussen de benen vertrokken, maar bij Europeanen en Amerikanen hoef je maar één aanslag te plegen.

,,Jullie media en politici hebben het natuurlijk nooit zo durven brengen, want jullie willen blijven denken dat jullie aan het winnen zijn. Heel begrijpelijk, hoor. Heel dom ook, maar ook heel begrijpelijk. Laat ik het even uitleggen. Al-Qaeda wil met de moslims doen wat eerder Bismarck met de Duitsers deed, en Garibaldi met de Italianen: allemaal verenigen in één staat, zodat wij een vuist kunnen maken tegen vreemde inmenging en overheersing. Daarvoor is het nodig dat de dictaturen verdwijnen, te beginnen in de Arabische wereld. Die dictaturen blijven aan de macht door de militaire, economische en diplomatieke steun uit het Westen. Wat wij dus doen, is aanslagen plegen op het Westen, zodat die hun troepen terugtrekken. Wanneer dat is gebeurd, kunnen zij niet meer interveniëren als wij een staatsgreep plegen, en is de macht eindelijk aan moslims die zich bekommeren om het welzijn van hun medemoslims, in plaats van om de olieprijs en de zionistische entiteit.

,,Om een lang koranvers kort te maken, het gaat dus prima met mijn plan. Amerika heeft aangekondigd dat het zijn troepen gaat terugtrekken uit Saoedi-Arabië. Bingo! Dan hebben ze het goddeloze regime in Irak omvergeworpen, zodat wij dat niet meer hoeven te doen. Shukran! Dankjewel! Toen hebben ze ook nog eens dat land gebombardeerd en bezet, zodat het imago van Amerika in de islamitische wereld nu slechter is dan ooit: 0-3!

Heeft u die opiniepeiling op MSN Arabia gezien? De vraag was: wie denkt u dat er achter de aanslagen op sji'ieten in Irak zitten? Tachtig procent antwoordde: de Amerikanen. Hahaha! En dan zegt u dat de islamitische wereld moet democratiseren. U in het Westen heeft een veel te optimistisch mensbeeld, maar dat is iets voor de volgende keer.

,,Het wordt nog mooier. Kijk, als u Irak had aangepakt zoals Kosovo, dan had ik een probleem gehad. Als het hele Westen een eerlijke en doordachte poging had ondernomen om Irak te democratiseren, en als dat Westen tegelijkertijd Sharon had gedwongen om het aanbod van Totale Vrede van de Arabische Top in Beiroet in maart 2002 te aanvaarden, ja, dan zat ik stuk. Dan was er een geloofwaardig alternatief geweest voor mijn revolutionaire plannen. Maar in plaats daarvan hoopt Europa stiekem dat Bush in Irak faalt en geven jullie gedoogsteun aan Sharon en aan die gek van een Arafat. Ik zei al: hahaha!''

Op dat moment wordt ons gesprek onderbroken door een meneer met een baard met in zijn hand een printje van de internet-editie van de Volkskrant van 16 maart: ,,Meneer Laden! U heeft weer gelijk gehad. Die Europeanen vallen om als dominostenen. Eerst zwicht Spanje voor de eerste de beste klap die we uitdelen, en trekken ze zich terug uit Irak. En kijk eens wat de Nederlanders zeggen!'' Bin Laden werpt een blik op de vertaling van een artikel waarin Wouter Bos zegt: ,,Het is mooi geweest in Irak''.

Bin Ladens ogen glinsteren. ,,Zo decadent, zo laf. Wat zeg je, die Bos is de baas van de grootste progressieve partij?'' De man met de baard kucht: ,,Ze zeggen dat er geen verband is met onze operatie in Madrid. En ze doen alsof in Spanje de socialisten hebben gewonnen, omdat de regering niet `open' is geweest over onze betrokkenheid bij de aanslag.''

Bin Laden grinnikt, en vervolgt dan dodelijk serieus: ,,Heeft Amsterdam een metro?''

Joris Luyendijk is oud-correspondent van NRC Handelsblad in het Midden-Oosten.

    • Joris Luyendijk