VS herinneren Pakistaanse president aan zijn beloften

Het wordt tijd dat Osama bin Laden wordt opgepakt. Met die boodschap reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, af naar Pakistan.

Het gaat er warm aan toe in het ruige stammengebied van Pakistan dat grenst aan Afghanistan. In Zuid- Waziristan hebben paramilitaire troepen daar het afgelopen etmaal al tientallen Pathaanse vechtersbazen en `buitenlandse' strijders van Al-Qaeda gedood, zo meldde een Pakistaanse legerwoordvoerder vanochtend. Aan Pakistaanse zijde sneuvelden tot dusver vijftien soldaten, voegde hij er aan toe.

Tegelijkertijd zijn Amerikaanse commando's en `speciale eenheden' en hun coalitiegenoten van het nieuwe Afghaanse leger aan de Afghaanse kant van de grens bezig met een grootscheepse klopjacht op milities van de Talibaan en Al-Qaeda. Operatie `Mountain Storm' bestaat uit een aanhoudende reeks `search and destroy' missies, waarbij relatief kleine, gespecialiseerde eenheden, met ondersteuning vanuit de lucht, zoveel mogelijk Talibaan en strijders van Al-Qaeda uit de weg proberen te ruimen.

Zo wordt het net vanaf beide zijden van de grens gesloten om topman Osama bin Laden, de meest gezochte terrorist ter wereld. Zijn gevangenneming, het liefst naar voorbeeld van de arrestatie van Saddam Hussein in een hol in de grond, is nog slechts een kwestie van tijd. Althans, zo zou het de Amerikaanse president George W. Bush heel goed uitkomen. Het gewenste scenario van Washington is de aanhouding van Osama bin Laden nog voor de komende zomer als in Afghanistan presidentsverkiezingen moeten leiden tot herbenoeming van de door Verenigde Staten geparachuteerde president Hamid Karzai, ditmaal met een electoraal mandaat van de bevolking. En als dat tijdschema niet wordt gehaald, dan zou de aanhouding van Osama, of diens dood, het Republikeinse kamp heel goed uitkomen in de aanloop tot de komende presidentsverkiezingen in november.

Met die boodschap vervoegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zich vanmiddag bij de Pakistaanse president Pervez Musharraf in Islamabad. Sinds de aanslagen op 11 september 2001, waarna Musharraf zich aansloot bij de Amerikaanse coalitie tegen het internationale terrorisme en zich afkeerde van de Talibaan in Afghanistan, hebben beide generaals maar liefst 82 keer met elkaar telefonisch gesproken, vertelde Powell vorige maand tijdens een hoorzitting van de Senaat. Het laatste gesprek ging over de publiekelijke onthulling dat de Pakistaanse kerngeleerde Abdu Qaedeer Khan jarenlang nucleaire geheimen verkocht aan Libië, Iran en Noord-Korea. De inlichtingendiensten van de VS (en Groot-Brtittannië) waren geïnfiltreerd in dit proliferatienetwerk en waren op de hoogte van de handel en wandel van Khan, stelde Powell de senatoren gerust.

Dat kan zo zijn, maar menig waarnemer breekt zijn hoofd over de vraag waarom Washington de uitleg van president Musharraf heeft geaccepteerd dat hij niet op de hoogte was, en dat de afhandeling van de affaire, amnestie voor Khan, een binnenlandse aangelegenheid is. Een mogelijke verklaring, zoals onder andere gegeven in een reconstructie van het weekblad The New Yorker onder de veelzeggende titel `The Deal', is dat Musharraf in ruil voor Amerikaanse non-interventie in niet-schurkenstaat Pakistan daadwerkelijke steun heeft beloofd in de jacht op Al-Qaeda en Osama.

Musharraf, sinds 11 september betiteld als een ,,onmisbare'' bondgenoot, moet wel ,,iets meer doen'', zei Powell in het vliegtuig op weg in de Zuid-Aziatische regio. Afgelopen maandag zei de president zelf tegenover een gehoor van stamleiders in Peshawar, dat Pakistan niet langer de aanwezigheid van onruststokende buitenlandse strijders in zijn grensgebied zal tolereren.

Critici zijn absoluut niet overtuigd dat Musharraf zijn beloften nu wel kan of wil waarmaken. Volgens hen legt de Pakistaanse leider opnieuw een rookgordijn, zoals hij dat in het verleden vaker heeft gedaan met de belofte het terrorisme in Kashmir te stoppen.

En luister eens naar het BBC-programma Hard Talk, waarin de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Makhdoom Syed Faisal Saleh Hayat, vandaag verklaart dat Osama bin Laden zich ,,absoluut niet'' op Pakistaans grondgebied bevindt. ,,De reden waarom ik zeg dat hij niet in Pakistan kan zijn, is omdat 70.000 paramiliairen langs de grens patrouilleren. We hebben de grens zo goed als afgesloten.''

Met andere woorden: Pakistan doet, zoals altijd, zijn uiterste best maar kan Amerika de hoofdprijs niet leveren.

    • Wim Brummelman