Verdonk wil ruzie met Pronk niet bijleggen

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) is niet van plan de ruzie met voorzitter Pronk van de Vluchtelingenorganisatie Nederland (VON) bij te leggen.

Dat maakte ze gisteren in de Tweede Kamer duidelijk. Als gevolg hiervan treedt Pronk naar verwachting morgenavond af. De oud-minister had gehoopt dat de Kamer het voor hem op zou nemen, maar alleen PvdA en GroenLinks drongen er bij Verdonk op aan hun ruzie op te lossen. De andere partijen wiegerden zich te mengen in een conflict tussen een minister en een voorzitter van een maatschappelijke organisatie.

Verdonk vindt dat Pronk te ver is gegaan met zijn uitspraak dat het plan van de regering om de komende drie jaar 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land van herkomst terug te sturen op ,,deportatie'' neerkomt. ,,Hij trekt daarmee de integriteit van het beleid en van de ambtenaren die dat moeten uitvoeren in twijfel'', aldus de minister.

Ze zei maandag op een VVD-bijeenkomst het toe te juichen als Pronk opstapt als voorzitter. Pronk riep zondag in het televisieprogramma Buitenhof de Tweede Kamer op om de minister te dwingen om hem als voorzitter van VON toe te laten tot het reguliere minderhedenoverleg. Verdonk weigert Pronk te ontmoeten. Ze zegt dat de wet haar dat toestaat als het ,,algemeen belang'' dat vordert. Het Kamerlid VOS (GroenLinks) vindt dat Verdonks opstelling indruist tegen de vrijheid van meningsuiting.