Trampolinecoach verdacht van roof

De politie van Alkmaar heeft trainer Marc de W. van onder anderen trampolinespringers Alan Villafuerte en Andrea Lenders aangehouden. De W. wordt ervan verdacht dat hij een springtoestel van de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) heeft gestolen en vervolgens aan een turnclub zou hebben doorverkocht.

De trainer van de Alkmaarse vereniging Victory Nederland is in verzekerde bewaring gesteld en daarom niet met Villafuerte en Lenders mee naar Athene gereisd, waar zij meedoen aan olympische testwedstrijden. De nationale turnbond heeft Lennart Villafuerte, de broer van Alan, als plaatsvervanger voor De W. meegestuurd naar de Griekse hoofdstad.

Villafuerte en Lenders zijn genomineerd voor de Olympische Spelen. De eerste werd maanden verhoord door op het politiebureau. Lenders bracht er gisteren een bezoek. Hun coach Marc de W. zou meer dan één turntoestel hebben gestolen, zo is de stellige overtuiging in bondskringen.

Vorig jaar juli ontdekten medewerkers van het bondscentrum in Beekbergen de diefstal. Een gloednieuw springtoestel, ter waarde van drieduizend euro, was verdwenen. De turnbond deed aangifte bij de politie in Apeldoorn, maar die gaf na twee weken het speuren naar een dader op.

,,Wij vonden dat onbevredigend'', zei voorzitter Frans Koffrie van de gymnastiekunie gisteren. ,,Handel in zo'n paard kon eigenlijk alleen maar binnen de turnsport hebben plaatsgevonden. Vandaar dat we aan de hand van het serienummer zelf zijn gaan speuren en het toestel nog vonden ook. De bewuste turnclub had het voor vijftienhonderd euro gekocht van de trainer van Villafuerte.''

De KNGU gaf de informatie aan de politie in Alkmaar door, met het verzoek het onderzoek naar de diefstal te heropenen. ,,Dat was kennelijk voor de politie meteen aanleiding om de trainer aan te houden'', aldus Koffrie die denkt dat het dossier Marc de W. meer diefstallen bevat. De W. zou ook een brandstichting op zijn geweten hebben.

Voorzitter Piet Bet van de Alkmaarse gymnastiekvereniging Victory Nederland meldde gisteren dat de politie maandagmorgen de turnhal in Alkmaar was binnengevallen en behalve Marc de W. ook zijn assistent-trainer Mika K. heeft meegenomen naar het bureau. De politie heeft dat gisteren bevestigd.

Bet: ,,We zijn onthutst door deze onverwachte gebeurtenis. Dit heeft zware invloed op de begeleiding van onze topsporters, die zich juist in een cruciale fase bevinden van kwalificatie voor Olympische Spelen en Europese kampioenschappen.''

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar liet gisteren weten dat het onderzoek naar de handel in de gestolen pegasus nog in volle gang is en beide trampolinetrainers nog steeds worden vastgehouden.