Tijdelijk Stedelijk bij CS gaat half mei open

De tijdelijke huisvesting van het Stedelijk Museum in het oude TPG-gebouw aan de Oosterdokskade in Amsterdam zal op 15 mei geopend worden en SMCS gaan heten.

Dat maakte interimdirecteur Hans van Beers gisteren bekend tijdens een besloten bijeenkomst voor vrienden en sponsors. De toevoeging CS verwijst naar de locatie nabij het Centraal Station.

De openingstentoonstelling van SMCS heet Kramer vs. Rietveld en zal de meubels van Piet Kramer en Gerrit Rietveld tonen. In het najaar volgt een tentoonstelling over Willem Sandberg. Daarnaast komt op de tweede en derde etage van het TPG-gebouw een vaste opstelling met `moderne klassieken' uit de collectie (Malevich, Mondriaan, Nauman). Ook staan er groeps- en solotentoonstellingen van jonge kunstenaars (onder wie Rineke Dijkstra) op het programma.

Van Beers ontkende gisteren de uitspraken van cultuurwethouder H. Belliot, die dinsdag in de Volkskrant had beweerd dat de opvolger van Rudi Fuchs al bijna gevonden was. ,,We zijn net voorzichtig aan het rondkijken naar kandidaten'', aldus Beers. De benoeming van een nieuwe Stedelijk-directeur verwacht hij niet voor het eind van de zomer. Wel zal Fuchs deze zomer zijn uitgestelde afscheid krijgen.

Over de fondsenwerving – voor de nieuwbouw van het Stedelijk is 33 miljoen euro extra nodig, waarvan de gemeente tien miljoen betaalt – wilde Van Beers niets kwijt. ,,Dat doen we in stilte, maar we zijn meer dan hoopvol dat het rondkomt.'' Over twee weken zal het museum het plan van eisen voor de nieuwbouw naar buiten brengen. Hiervoor kan iedere Europese architect zich inschrijven. De verzelfstandiging van het Stedelijk is vertraagd en wordt op 1 januari 2005 verwacht.