Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over mensen met een verstandelijke handicap die door het dichtdraaien van de subsidiekraan hun baan verliezen. Verder aandacht voor de rol van internet in de Amerikaanse verkiezingscampagnes. In het gevecht om het Witte Huis krijgen de webspotjes van de kandidaten Kerry en Bush een steeds scherpere toon. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met minister van Defensie Kamp die een gesprek heeft gehad met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rumsfeld over de verlenging van de inzet van Nederlandse militairen in Irak. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Bewogen leven: Belfast taxi. Eerder in 2003 door de VPRO uitgezonden documentaire van Alexander van der Meer over het uitzichtloze conflict in Noord-Ierland. Ter gelegenheid van St. Patrick's Day. Canvas, 22.40-23.40u.

Reporter: Het Nederlandgevoel. Eerste deel van een drieluik over Nederland en wat ons nog bindt. Met vanavond aandacht voor het Nederlandse bedrijfsleven en het feit dat de Nederlandse staat drie eerdere fusiepogingen van de KLM met British Airways, SAS en Austrian Airlines heeft tegengehouden. Ned.1, 23.18-23.58u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de tweede halve finale in de Amstel Cup tussen Sparta en FC Utrecht. SBS6, 20.00-22.30u.

Weekend een ander. In deze elfde aflevering van een serie over tegenpolen stapt yup Karel voor een paar dagen in het leven van vrijwilliger en activiteitenbegeleider Hennie. Ned.1, 22.48-23.18u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de pols. Gesprek met mensen die allemaal op een of andere manier te maken hebben met kinderen met het Syndroom van Down. Omdat ze opgroeiden met zo'n of omdat ze er zelf een kregen. Ned.2, 19.55-20.40u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen is gast schrijver A.F.Th. van der Heyden over zijn boek Hier viel Van Gogh flauw. RTL4, 22.30-23.30.

MUZIEK

Klassiek: 9de Symfonie van Franz Schubert. Uitvoering van de 9de symfonie van Franz Schubert door het Radio Kamerorkest onder leiding van Frans Brüggen. In 1825 schreef Schubert (1797-1828) de eerste schetsen voor zijn symfonie. De wereldpremière vond plaats op 21 maart 1839 in Leipzig, elf jaar na zijn dood. Ned.3, 23.45-0.45u.

FILM

Rocket Man (Stuart Gillard, 1997, VS). Ondermaatse klucht over astronaut (Harland Williams) die veel winden laat. Veronica, 20.35-22.10u., met reclame.

.The End of the Affair (Neil Jordan, 1999, VS/Eng.). Betrekkelijk eendimensionale verfilming van autobiografische roman van Graham Greene. Ralph Fiennes koestert een obsessieve, buitenechtelijke liefde voor Julianne Moore in Londen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Bij vlagen adembenemend. Canvas, 21.00-22.40u.

Summer of Sam (Spike Lee, 1999, VS). In omvangrijk epos over vriendschap en verraad beschouwt Lee de psychopatische moordenaar `Son of Sam', die het in 1977 in de New Yorkse Bronx had voorzien op vrijende paartjes, als de katalysator van de teloorgang van de wereld. Het leven van een Italiaans vriendenclubje wordt in elk geval drastisch door elkaar geschud. En Lee laat zijn ongenoegen de vrije loop. RTL5, 23.50-2.20u., onderbroken door reclame.

.The Odd Couple (Gene Saks, 1968, VS). Adequate verfilming van Broadwayhit van Neil Simon leunt op fraai acteren en begerenswaardige oneliners. Walter Matthau en neurotische Jack Lemmon voeren als zojuist gescheiden mannen een gezamenlijk huishouden. Morgen, BBC2, 14.15-16.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schrijver/recensent Kester Freriks in Amsterdam een gesprek met slavist Kees Verheul naar aanleiding van de bundel van de Russische dichter Boris Ryzji: Wolken boven E. Ryzji pleegde in 2001 zelfmoord. In de architectuurrubriek vertelt tekenaar en architect Joost Swarte over De Toneelschuur in Haarlem. Verder literair criticus Margot Dijkgraaf over het werk van de Fransman Michel Houellebecq. 747AM, 21.02-23.00u.

Tijd voor twee. Rechtstreeks uit de Stadsschouwburg in Amsterdam een gesprek met directeur van het Institut Néerlandais in Parijs Rudi Wester van wie in deze boekenweek verschilende boeken zijn verscheben: Beau Berry; Leven in het hart van Frankrijk en Frankrijk! De mooiste verhalen over Frankrijk. Morgen, Radio 2, 12.02-14.00u.