Spijt zanger Cantat over doden vriendin

In de Litouwse hoofdstad Vilnius is gisteren het proces begonnen tegen de Franse rockzanger Bertrand Cantat (40). Hij staat terecht voor het doden van zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant (41) in de nacht van 20 op 21 juli 2003.

Cantat zou zijn vriendin die nacht dodelijke klappen hebben toegediend in een hotelkamer in Vilnius. Trintignant had in die stad net de opnamen beëindigd van de Franse film Colette. Zij speelde de hoofdrol in de film, die geregiseerd werd door haar moeder Nadine.

Zowel Cantat als Trintignant was behoorlijk dronken naar het hotel teruggekeerd na een feestje om het einde van de filmopnamen te vieren. Daar hebben ze ruzie gekregen over een sms-bericht van Marie's ex-man op haar mobiele telefoon. Daarbij heeft Cantat zijn vriendin zo hard geslagen dat ze in een coma raakte en overleed. Hij ontkent dit niet.

Het verzoek van de Litouwse openbare aanklager om het proces achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, werd op verzoek van Nadine Trintignant verworpen. Op de eerste dag van het proces heeft Cantat zijn spijt betuigd over wat er is gebeurd. In een emotionele verklaring zei hij dat hij ,,meevoelt met de familie van Marie''. Hij beweerde dat het nooit zijn bedoeling is geweest Trintignant te doden.

De Franse pers volgt het proces op de voet. De hartstochtelijke liefdesrelatie tussen twee bekende Franse sterren, die fataal afliep, was de laatste maanden constant in de media. Cantat is de zanger, tekstschrijver en componist van de rockgroep Noir Désir. Hij is immens populair in Frankrijk, niet het minst doordat de charismatische zanger erg sociaal geëngageerd is. Hij protesteerde openlijk tegen racisme en tegen de globalisering en steunt milieuorganisaties. Het heeft de Fransen geschokt dat hij in staat was tot agressief gedrag en geweld tegen vrouwen. Marie Trintignant was een gerenomeerde actrice en dochter van de beroemde acteur Jean-Louis Trintignant. Het paar had sinds 18 maanden een relatie.