Servische hervormers willen president Divac

`Divac for president', luidde gisteren de kop op de voorpagina van de Servische krant Kurir. Basketballer Vlade Divac, in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) in dienst van de Sacramento Kings en een sportheld in eigen land, wordt in de hoek van de politieke hervormers in Servië gezien als de enige die het met succes kan opnemen tegen de ultra-nationalisten.

Gisteren herhaalde de gematigde premier Vojislav Koštunica dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor het presidentschap. Koštunica, voormalig president van Joegoslavië, wordt beschouwd als een van de weinigen uit hervormingsgezinde hoek die succes kan hebben tegen Tomislav Nikolic, leider van de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij SRS.

De presidentsverkieizngen worden op 28 juni gehouden. Dat is in de periode waarin in de VS de play-offs worden gehouden, de wedstrijdenreeks waarin de beste ploegen uit de NBA elkaar treffen. Ook de Sacramento Kings zullen daarin weer vertegenwoordigd zijn, met de 2,16 meter lange Divac.

Volgens Nikolic zou alleen Koštunica een waardige opponent zijn in de verkiezingsrace. Zelfs als de 36-jarige Divac presidentskandidaat zou zijn in het basketbalgekke Servië, zou Nikolic hem naar eigen zeggen verslaan. Divac is nog actief in zijn vaderland, als voorzitter en manager van de club waar hij ooit speelde, Partizan Mobtel.

Voor zover bekend heeft de uit Belgrado afkomstige Divac geen politieke ambities. Hij verfoeide het bewind van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic en stond positief tegenover de hervormingsgezinde premier Zoran Djindjic, die een jaar geleden in de Servische hoofdstad werd vermoord. ,,Hij leidde ons uit de duisternis'', zei Divac na de aanslag op Djindjic. Divac en Koštunica zijn goede bekenden van elkaar. Twee jaar geleden zat Koštunica, als president op bezoek in de VS, in Washington op de tribune bij een wedstrijd van Divac en de Sacramento Kings.