Samenwerking in luchtvaart België

De Belgische luchtvaartmaatschappijen SN Brussels Airlines, het voormalige Sabena, en Virgin Express gaan als zusterbedrijven samenwerken in SN Holding, die nu al eigenaar is van SN Brussels Airlines. Dit hebben beide maatschappijen gisteren bekendgemaakt. Zij willen vooral kosten besparen door de netwerken op elkaar af te stemmen. De samenwerking kan over een tot twee jaar uitmonden in een fusie, die feitelijk een overname zou betekenen van Virgin Express door SN Brussels Airlines.

Virgin Express is een lage-tarievenmaatschappij en een dochterbedrijf van Richard Branson's Virgin Group. Deze krijgt een minderheidsaandeel van 29,9 procent in SN Holding. Volgens de afspraken kan Virgin Group haar belang in 2005 of 2006 voor 64 miljoen euro verkopen. Dit zou betekenen dat SN Brussels Airlines Virgin Express overneemt.

Beide luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf de Brusselse luchthaven Zaventem op een groot aantal Europese bestemmingen. SN Brussels Airlines maakte gisteren een kleine winst van 600.000 euro over 2003 bekend. ,,Ofschoon de luchtvaart met de slechtste marktomstandigheden in de geschiedenis werd geconfronteerd, zijn we erin geslaagd in amper twee jaar een rendabel bedrijf te maken'', aldus de Nederlandse topman Rob Kuijpers. Hij denkt dat door de samenwerking met Virgin Express ook kosten kunnen worden bespaard door gezamenlijk inkopen van onder meer brandstof. De twee bedrijven spraken ook al in 2002 over een fusie.