Rus Loezjkov `bemiddelt' in ruzie van Georgië en Adzjarië

President Michail Saakasjvili van Georgië heeft in principe ingestemd met Russische bemiddeling in het conflict met de opstandige regio Adzjarië.

De burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, vloog gisteren naar Batoemi, de hoofdstad van Adzjarië. Loezjkov is een vriend van de zeer pro-Russische leider van Adzjarië, Aslan Abasjidze. In Moskou werd duidelijk gemaakt dat Loezjkov met de zegen van het Kremlin naar Batoemi vertrok en dat hij een poging gaat doen het conflict tussen Georgië en Adzjarië vreedzaam op te lossen. Saakasjvili verklaarde zich op verzoek van het Kremlin bereid met Loezjkov te praten. De Georgische president heeft Rusland eerder opgeroepen zich niet met het conflict te bemoeien. Rusland, dat begin jaren negentig de Zuid-Osseten en de Abchaziërs militair in staat stelde zich los te vechten van Georgië, heeft een militaire basis in de buurt van Batoemi.

De voorzitter van het Georgische parlement, Nino Boerdzjanadze, is gisteren op haar beurt naar Batoemi gereisd om in overleg met Abasjidze te proberen het conflict vreedzaam te regelen.

Eerder deze week gaf Saakasjvili bevel tot een economische lucht-, zee- en landblokkade van Adzjarië, nadat Abasjidze, die zich al jarenlang niets aantrekt van het centrale gezag in Tbilis, had geweigerd zijn onafhankelijke koers op te geven. Inmiddels is duidelijk dat de blokkade resultaat heeft. De olieomslaghaven van Batoemi ligt stil omdat er per trein geen olie meer wordt aangevoerd. Zeker zes schepen werden door de Georgische kustwacht bij Batoemi opgewacht en naar de Georgische haven Poti gedirigeerd. In de hoofdstad van Adzjarië wordt voedsel gehamsterd. Abasjidze liet gisteren wapens en uniformen uitdelen aan de bevolking. De grens tussen Adzjarië en Turkije werd door de Turken gesloten wegens de onzekerheid over wat er aan de andere kant van de grens zou gaan gebeuren.