Romaine sla met ansjovissaus

Romaine sla, ook wel Romeinse sla, bindsla of cos(sla) blijft een moeilijk te verkrijgen product. Maar bij Marokkaanse en Turkse winkels is succes verzekerd. Daar is deze lekkere slasoort met grote, knapperige, krakende bladeren doorgaans te koop. Van deze soort sla behoort de enige, echte caesar salad gemaakt te worden. Ook de Hollandse groenteman kan, als hem dat wordt gevraagd, voor deze sla zorgen. De bladen van de Romaine sla kunnen kleiner worden gescheurd of gesneden. Vervang in dit recept de voorgeschreven slasoort desnoods door verse bladspinazie. De kleine geitenkaasje zijn in kaaswinkels en supermarkten te vinden. Bereiding van deze salade voor 4 personen: was en droog de slabladen. Doe de ansjovisjes in een grote kom en prak ze fijn. Voeg de knoflook uit de knijper, de mayonaise en melk toe. Roer alles goed door elkaar. Verwijder de lelijke buitenste bladen bij de kropsla. Wentel de mooie slabladen door de vrij dunne mayonaise. Verdeel de bladen over vier diepe borden. Zet 3 diepe borden klaar. Doe in één bord de bloem, in het tweede bord het met een beetje water losgeklopte ei en in het derde bord het paneermeel. Wentel de geitenkaasjes eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de kaasjes aan beide kanten lichtbruin en knapperig. Leg de warme kaasje op de sla.

Morgen: tagliatelle.

    • Anne Scheepmaker