Regels arrestatieteams

De speciale arrestatieteams van de politie mogen omstanders bij een arrestatie van een gevaarlijk verdachte niet boeien en blinddoeken om de situatie onder controle krijgen. Voor het blinddoeken van verdachten moeten er wettelijke regels komen. Dat meldt de Nationale ombudsman in het jaarverslag over 2003 dat vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

De ombudsman komt tot deze conclusie na onderzoek naar vier klachten over het optreden van arrestatieteams. Zo werd bij een actie niet alleen de verdachte chauffeur, maar ook een passagier die niets met de zaak te maken had geboeid, geblindoekt en meegenomen.

De Nationale ombudsman behandelde vorig jaar een recordaantal van 10.500 klachten. Dat is 2O procent meer dan in 2002. De stijging is mede het gevolg van de campagne die de ombudsman vorig jaar voerde om zijn naamsbekendheid te vergroten.

De meeste klachten, 1.880, hebben betrekking op het ministerie van Justitie, waarvan driekwart over Vreemdelingenzaken en Integratie. Vooral de afhandeling van aanvragen voor visa, voorlopige verblijfsvergunningen en bezwaarschriften veroorzaakte veel klachten. Sociale zaken staat op de tweede plaats door de lange procedures rondom uitkeringsaanvragen. Verder waren er veel klachten over de politie en de fiscus.

Opvallend is de stijging van het aantal klachten over het ministerie van Volkshuisvesting: van 372 naar 567 in 2003. De toename heeft vooral te maken met de wijze waarop huursubsidieaanvragen worden behandeld.