Raffarin mengt zich in strijd om Aventis

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin heeft gisteren impliciet gedreigd een eventuele overname van het Frans-Duitse farmacieconcern Aventis door het Zwitserse Novartis te zullen blokkeren.

Raffarin noemde de eventuele overname van Aventis door de Franse concurrent Sanofi-Synthélabo van ,,nationaal belang''. Hij verwees naar de groeiende dreiging van het bio-terrorisme en het belang om als land de toegang tot vaccins zeker te kunnen stellen. ,,Ik denk aan alles wat met vaccins heeft te maken, wat heel belangrijk kan zijn in onze strijd tegen het terrorisme in het algemeen en tegen het bio-terrorisme in het bijzonder'', aldus Raffarin. Aventis is een van 's werelds grootste vaccinproducenten.

De uitlatingen van de Franse premier zijn zeer ongebruikelijk, temeer daar hij onlangs nog zei dat de staat ,,neutraal'' staat tegenover vijandige overnames.

Sanofi bracht eind januari een vijandig bod op Aventis uit van 48 miljard euro. Gaat de overname door dan ontstaat daarmee het op twee na grootste farmacieconcern ter wereld. Aventis verzet zich tegen de overname. Het Zwitserse Novartis maakte vorig week, op aandringen van de Franse mededingingsautoriteiten, officieel bekend dat het een bod op Aventis overweegt.

Raffarin zei dat de Franse overheid ,,bijzonder waakzaam'' is in de overnamekwestie, omdat het ,,nationaal belang'' in het geding is. Hij sprak zijn voorkeur uit voor een ,,grote Europese farmaceutische groep'' met een verwijzing naar de ,,strategische'' Frans-Duitse relatie.

Aventis ontstond in 1999 door een fusie van het Franse Rhône-Poulenc met het Duitse Hoescht. De groep heeft 9.000 werknemers in Duitsland en 13.000 in Frankrijk, op een totaal van 69.000 in de wereld.

Volgens dagblad Libération vindt Aventis de interventie van de premier ,,grotesk''. Eerder had de baas van Aventis, Igor Landau, de hoop uitgesproken dat de overname geen ,,politieke kwestie'' zou worden. Sanofi zou ,,blij'' zijn met Raffarins bijdrage, die Novartis ,,stof tot nadenken'' geeft. De Franse minister van Financiën Francis Mer, heeft eerder al laten weten dat hij een voorstander is van de bundeling van twee farmaciebedrijven die sterk zijn vertegenwoordigd in Frankrijk.

    • Pieter Kottman