Parlement Seoul te koop op internet

In Zuid-Korea is een ouderwets felle politieke strijd ontbrand. Verschil met de jaren `90 is dat de strijd zich niet op straat maar op internet afspeelt.

Op een Zuid-Koreaanse internetveiling zijn dezer dagen 193 `gekke honden uit Youido' – de locatie van het parlement in Seoul – te koop aangeboden. De mooi opgemaakte advertentie toont een reeks foto's van de `handelswaar': pasfoto's van parlementariërs die eind vorige week vóór de motie van wantrouwen tegen president Roh Moo-hyun hebben gestemd.

In Zuid-Korea is een ouderwets felle politieke strijd ontbrand. Waar tot in de jaren '90 de straat het slagveld was, gaat de strijd in het meest internetgekke land ter wereld nu voor een groot deel via elektronica. Op internet circuleren lijsten met namen en adressen van alle parlementariërs die Roh hebben weggestemd. Beledigingen aan hun adres zijn niet van de lucht. ,,Irrationeel misbruik van cyberspace'', noemt de conservatieve krant Chosun Ilbo dat vandaag. De krant vreest dat door de oververhitte emoties een deel van de bevolking de komende uitspraak van het Constitutionele Hof over de grondwettelijkheid van de motie van wantrouwen niet zal accepteren.

Vooralsnog beperken de emoties zich tot het internet. Terwijl vroeger oproerpolitie demonstranten uit elkaar sloeg, stelt de politie zich nu tolerant op tegen de duizenden die dagelijks vreedzaam de straat opgaan. Wel heeft de politie gewezen op een wet die politieke demonstraties na zonsondergang verbiedt. De organisatoren riposteerden dat er geen sprake is van politieke demonstraties, maar van wel toegestane ,,culturele manifestaties''. Het zijn namelijk begrafenisceremonieën voor het parlement. De minister van Binnenlandse Zaken heeft deze uitleg geaccepteerd en dus gingen gisteravond weer duizenden met een kaarsje in de hand de straat op voor een stille omgang.

De strijd tussen `jonge' en `oude' politiek in Zuid-Korea, die in december 2002 leidde tot een verkiezingsoverwinning voor Roh Moo-hyun, is met de motie van wantrouwen en de komende parlementsverkiezingen een nieuwe fase ingegaan. Roh is een politieke buitenstaander die nooit heeft meegedaan aan partijpolitieke machtspelletjes. Opportunisme en corruptie heeft hij bij mede- en tegenstanders even scherp aan de kaak gesteld. ,,We moeten de overstap maken van een keizerlijk presidentschap naar een democratisch presidentschap'', zo schetste Roh eerder zijn taak. ,,We moeten een tijdperk van volksdemocratie beginnen.'' Een man als Roh is nog altijd bezig met een strijd tegen het verbond van militairen en zakentycoons dat het land tot in de jaren '90 in een ijzeren greep had.

Roh is afkomstig uit een arm boerengezin en heeft zich door thuisstudie opgewerkt tot advocaat. Eenmaal in die positie nam hij het op voor slachtoffers van het militaire regime dat tot in de jaren '80 heerste. Roh is geen vriend van de conservatieve oppositie. ,,Roh's haat jegens de oppositie heeft geresulteerd in haat jegens de president'', schrijft de Donga Ilbo in een hoofdartikel. En dit resulteerde in de motie van wantrouwen.

Roh was bij de presidentsverkiezingen in 2002 kandidaat van een partij met oude wortels, de Millennium Democratic Party (MDP) van de vorige president, Kim Dae-jung. De enige reden dat buitenstaander Roh de kandidatuur binnen wist te halen, was het systeem van voorverkiezingen Amerikaanse stijl. Had hij moeten vertrouwen op intern partijgekonkel, dan was hij nooit kandidaat geworden, want Roh is nu eenmaal geen raspoliticus die zijn invloed aanwendde om een clientèle te creëren, zoals gebruikelijk. De verkiezingen won hij vervolgens wederom dankzij veel steun van jongeren en campagnes via het internet.

Na het behalen van het presidentschap heeft hij met een groep getrouwen de oude MDP achter zich gelaten. Het groepje getrouwen richtte afgelopen herfst de Uri Partij op met slechts 47 zetels in het 273 zetels tellende parlement. Zodoende kwam de MDP in de oppositiebanken terecht en haalde de motie van wantrouwen gemakkelijk een tweederde meerderheid.

Maar de MDP én de conservatieve oppositie vechten nu voor hun leven. Verschillende peilingen komen allemaal uit op meer steun voor de Uri Partij dan voor de oppositiepartijen gezamenlijk. Vooral de steun onder dertigers en veertigers is ,,dramatisch gestegen''.

    • Hans van der Lugt