`Onlusten in Syrië breiden zich uit'

Onlusten tussen Koerden en Syrische veiligheidsdiensten hebben zich gisteren uitgebreid naar de grote noordelijke stad Aleppo, aldus een lokale Koerdische politicus. Volgens de zegsman, Ahmed Qassem van de Democratische Syrische Partij, werden daarbij twee Koerden en drie politiemannen gedood.

De Syrische autoriteiten hadden tot vanmiddag niet op het bericht gereageerd. De regering heeft nog geen enkel cijfer over slachtoffers bekendgemaakt sinds de Koerdische onrust vrijdag in de stad Kameshli in het noordoosten met voetbalrellen begonnen. Volgens onbevestigde berichten uit de regio zijn vrijdag en in het weekeinde al 19 doden gevallen in Kameshli, Hakassa, de provinciehoofdstad, en andere steden in de buurt. In deze steden zou een uitgaansverbod zijn afgekondigd. Gewapende politie bewaakt volgens plaatselijke bronnen belangrijke plaatsen. Er zou een gespannen rust heersen.

Qassem zei dat de Syrische veiligheidsdiensten in Aleppo het vuur openden op honderden Koerden die een demonstratie hielden ter gelegenheid van de verjaardag van de gifgasaanval door het Iraakse leger op de stad Halabja in 1988, waarbij duizenden Iraakse Koerden om het leven kwamen. Volgens de politicus vochten de Koerden in Aleppo terug met messen, stokken en stenen.

Ook in de omgeving van Aleppo is het onrustig, aldus een andere Koerdische zegsman. Daar zouden ook doden zijn gevallen.

De onlusten zijn is voorzover bekend de eerste sinds vele jaren in Syrië, dat weinig geduld heeft met oppositie. De Koerden, in totaal 1,5 miljoen van Syriës 18 miljoen inwoners, voelen zich in meerderheid tweederangsburgers.