Niet toegeven aan terreur

De Amerikaanse president Bush heeft Spanje opgeroepen niet toe te geven aan de druk van terreurorganisatie Al-Qaeda door troepen terug te trekken uit Irak.

Het Witte Huis denkt aan het indienen van een VN-resolutie over de rol van de Verenigde Naties in Irak na de machtsoverdracht van 30 juni om Spanje ervan te overtuigen dat het noodzakelijk is Spaanse troepen in Irak te houden.

Bush deed zijn uitspraken gisteren naar aanleiding van uitlatingen van de beoogde premier van Spanje, José Luis Rodríguez Zapatero. Die gaf zondag na zijn verkiezingsoverwinning aan de Spaanse soldaten in Irak terug te zullen trekken als de VN niet voor 1 juli een breder mandaat krijgen.

Zapatero zei vanochtend nogmaals dat hij vastbesloten is de Spanjaarden naar huis te laten terugkeren. De leider van de socialistische PSOE gaf eveneens aan binnen 35 tot 40 dagen een nieuwe regering te hebben gevormd. ,,De bezetting is een fiasco. Er zijn bijna meer doden gevallen na de oorlog dan tijdens de oorlog'', aldus Zapatero vanmorgen. ,,De bezettingsmacht staat niet toe dat de Verenigde Naties de leiding overnemen.''

De Spaanse koning Juan Carlos heeft gisteren in een officiële verklaring de regering-Aznar ontslagen. Aznar en zijn ministers zullen tot Zapatero een nieuwe regering heeft gevormd wel optreden als zaakwaarnemers.

De Spaanse autoriteiten zeggen ondertussen te vorderen met het onderzoek naar de daders van de aanslagen van donderdag in Madrid, alhoewel de politie waarschuwt voor het trekken van te snelle conclusies. ,,Het onderzoek is pas net begonnen'', aldus de politie.

Als brein achter de aanslagen wordt inmiddels Abu Musab al-Zarqawi genoemd, een Jordaniër die er door de Verenigde Staten eveneens van wordt verdacht achter een reeks zelfmoordaanslagen in Irak te zitten. Al-Zarqawi zou namens Al-Qaeda een netwerk in Europa hebben geprobeerd op te zetten en heeft daartoe radicale moslims in Duitsland geworven.

Marokko zegt Spanje vorig jaar te hebben geattendeerd op Jamal Zougam, die zaterdag werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen en die eveneens wordt verdacht van betrokkenheid van de aanslagen in de Marokkaanse stad Casablanca in mei vorig jaar.

El Mundo meldt, op basis van anonieme bronnen bij de politie, dat naar nog eens twintig Marokkanen wordt gezocht. Volgens andere kranten zouden de daders drie weken bezig zijn geweest met de voorbereidingen.

Het dodental van de aanslagen is opgelopen tot 201. Nog acht gewonden zijn in levensgevaar, meldden Spaanse media. De Spaanse regering heeft besloten op 24 maart een officiële herdenkingsdienst te houden voor de slachtoffers. De religieuze ceremonie zal plaatshebben in de kathedraal La Almudena in Madrid