NAVO veroordeelt `Madrid'

De negentien NAVO-lidstaten en zeven aanstaande leden hebben vanochtend in hun eerste zitting na de aanslagen in Madrid deze ,,barbaarse terroristische daden'' scherp veroordeeld. De Noord-Atlantische Raad, het hoogste NAVO-orgaan, spreekt in zijn eerste officiële verklaring zijn ,,volledige solidariteit'' uit met Spanje en zijn ,,innigste medeleven aan de slachtoffers, hun families en vrienden en alle burgers van Spanje''.

De NAVO is ,,volledig toegewijd deze plaag [van het terrorisme] te bestrijden met alle middelen die haar ter beschikking staan''. De NAVO-landen ,,staan verenigd tegenover deze criminele en afschuwelijke daden'' en zullen ,,niet-aflatend zijn in hun antwoord tegenover deze dreiging voor hun burgers''. De NAVO-lidstaten en de landen die hun waarden delen, ,,moeten de strijd winnen tegen het terrorisme''. Op de dag van de aanslagen veroordeelde NAVO-chef De Hoop Scheffer deze al namens de alliantie.

De NAVO-verklaring is tot stand gekomen in nauw overleg met de Spaanse regering, zeggen NAVO-diplomaten. Op dit moment zijn geen specifieke maatregelen van de NAVO na `Madrid' te verwachten, zeiden diplomaten vanochtend voor de vergadering. ,,De volgende stappen hangen af van de Spaanse regering. En dit hangt er ook mee samen met dat we nog niet precies weten wie de daders zijn'', zegt een NAVO-diplomaat. ,,Er zal diplomatiek volgen over hoe nu verder. Ook over de verwarring die ontstaan is dat de nieuwe Spaanse premier de troepen zou willen terugtrekken uit Irak.''

Na de aanslagen van `11 september' in de Verenigde Staten activeerde de NAVO artikel 5, het collectieve zelfverdedigingsartikel, en beschouwde daarmee de aanval op de VS als een aanval op de hele NAVO. Dit artikel is onder meer voor patrouilles in de Middellandse Zee nog steeds van kracht.

De NAVO breidde gisteren deze anti-terreurpatrouilles op verdachte scheepvaart uit tot de hele Middellandse Zee, een maatregel die volgens diplomaten geen direct verband houdt met de aanslagen in Madrid. De beslissing tot uitbreiding van deze zogeheten operatie Active Endeavour, begonnen na de aanslagen van `11 september' in de VS, was al maanden voorbereid op basis van intelligence, zeggen diplomaten. De patrouilles bestreken tot nu toe alleen het oostelijke deel van de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar. Sinds de NAVO Active Endeavour begon op 18 oktober 2001, hebben 11 NAVO-schepen meer dan 41.000 schepen ,,begroet''. Bij 47 schepen is de NAVO aan boord gegaan. Ook hebben ze meer dan 400 vrachtschepen van bondgenoten door de Straat van Gibraltar geëscorteerd, ter bescherming tegen een terroristische aanslag. De NAVO heeft haar partnerlanden en de Noord-Afrikaanse landen die deel uitmaken van een overlegforum met de NAVO gevraagd mee te doen aan de uitgebreide patrouilles.

    • Robert van de Roer