NAC na bekerstunts schlemielig onderuit

Aanvankelijk leek `reuzendoder' NAC, dat eerder PSV en Ajax uitschakelde, de zegereeks in het bekertoernooi gisteravond in Enschede zou voortzetten met een eenvoudige zege op een afwachtend FC Twente. Maar de halve finale die na een fletse eerste helft leek uit te draaien op een routineklus voor NAC, ontaardde in een heuse bekerthriller, waarin de thuisploeg na strafschoppen aan het langste eind trok. FC Twente staat op 23 mei in de finale in de Kuip, waar het in 2001 de beker won ten koste van PSV. Tegenstander wordt Sparta of FC Utrecht die vanavond in Rotterdam tegen elkaar spelen.

FC Twente mocht van geluk spreken dat het überhaupt aan de strafschoppenserie kon beginnen, want de vermoeid ogende ploeg van de Belgische coach Vandereycken kwam er in de verlenging niet meer aan te pas. Linkerspits Boukhari, verantwoordelijk voor de openingstreffer van NAC, kreeg in het begin van de verlenging een nauwelijks te missen kans om zijn ploeg naar de finale te schieten. Oog in oog met doelman Cees Paauwe – de broer van Feyenoorder Patrick – die een schot van Elmander niet klemvast had, faalde de schlemielige Boukhari. Paauwe stopte daarna ook de beslissende strafschop van Boukhari, nadat de keeper van FC Twente even daarvoor een penalty van NAC'er Stefano Seedorf (neefje van Clarence Seedorf) had gekeerd.

,,Heel jammer. We zaten er dicht bij'', zei coach Lokhoff, die zijn teleurstelling afreageerde met een schop tegen een reclamebord. ,,Het was niet goed van beide kanten maar het was een wedstrijd met alles erop en eraan. In de verlenging had ik het gevoel dat we gingen winnen. Bij Twente zakten een paar jongens door hun hoeven. Boukhari had de beste kans. Die bal moet erin, dat weet hij zelf ook'', sprak Lokhoff, die zijn spelers ,,een groot compliment'' maakte voor de bekerresultaten.

Collega Vandereycken heeft zich dit seizoen ontpopt als plaaggeest van Lokhoff, die zijn ploeg in de competitie tweemaal zag verliezen van FC Twente. In Enschede werd het 2-1; twee weken geleden won FC Twente onverdiend met 1-0. Vandereycken was dan ook mild gestemd na de gelukkige plaatsing voor de finale. ,,In Breda hebben we meer gekregen dan we hadden verdiend'', stak hij Lokhoff een hart onder de riem. ,,Vandaag zaten de ploegen kort bij elkaar. Zij waren in de verlenging frisser. Hun positiespel was beter. Wij liepen achter de bal aan, maar het publiek heeft de spelers opgepept.''

De fans van FC Twente hielden zich gisteravond aan de belofte op hun spandoek: `In de hel van Enschede lopen alle ratten in de val'. De thuisploeg kon wel een `twaalfde man' gebruiken, want NAC had in de eerste helft het betere van het spel. Via de fris combinerende aanvalslinie, met Boussaboun, Boukhari en Diba, stichtte NAC meer gevaar. Het openingsdoelpunt kwam ook tot stand na een vloeiende combinatie van het drietal.

Bij FC Twente werd aanvalsleider en smaakmaker N'Kufo node gemist. De tot Zwitser genaturaliseerde Congolees, keek met een omzwachteld bovenbeen (hamstringblessure) vanaf de bank toe. De machteloosheid van de Twentse aanvallen kon de topscorer onmogelijk ontgaan. Voorin ontbrak een aanspeelpunt, zag ook Vandereycken. Een kwartier na rust besloot hij tot een noodgreep door zijn sterspeler het veld in te sturen.

`N'Kufo, olé', zong het publiek in Enschede bij de entree van de speler die zij op handen dragen. Hoewel N'Kufo nauwelijks normaal kon lopen of draaien, had de aanwezigheid van de charismatische spits een heilzame uitwerking op zijn medespelers. Met hernieuwd vertrouwen bond FC Twente de strijd aan met NAC, dat na rust vergat te voetballen. N'Kufo stond nog geen tien minuten op het veld, of Niemeyer kopte na een voorzet van Ramzi de bal keihard in het doel: 1-1.

Een kwartier voor tijd kreeg N'Kufo de bal na een voorzet van Gakhokidze wat gelukkig mee op de borst en bracht het publiek in extase. Na zijn treffer strompelde de spits trekkebenend over het veld en gaf aan gewisseld te willen worden. Gezien het overdonderende applaus – ook Vandereycken stond langs de lijn te klappen – leek het wel een publiekswissel. N'Kufo's doelpunt werd echter niet het winnende, omdat NAC nog voor het eind van de reguliere speeltijd gelijkmaakte via Collen en pas bij de strafschoppenserie moest buigen voor FC Twente.

Een wanhoopspoging wilde Vandereycken de korte invalbeurt van N'Kufo desgevraagd niet noemen. Het risico van een verergerde blessure nam Vandereycken op de koop toe. Hij had gegokt en gewonnen. ,,We hadden Blaise nodig. We hebben niet veel diepe spitsen. Hij was niet honderd procent, maar zijn Torinstinkt had hij wel. Ik vrees dat we hem enkele weken moeten missen'', doelde de coach op de grote waarde van N'Kufo voor zijn ploeg.

Een finale zonder N'Kufo wordt een lastige klus voor FC Twente. De hoofdpersoon was hoopvol gestemd. ,,Ik wil zo snel mogelijk terugkomen, nog voor de finale. Ik wil in de competitie vijftien doelpunten maken'', zei een strijdlustige N'Kufo, die nu op twaalf treffers staat en met een pijnlijk been de kleedkamer verliet. ,,Het was belangrijk voor mezelf en voor het team dat ik speelde. Ik zie morgen wel hoe het gaat.''

FC Twente

2

NAC

2

Ruststand 0-1. 35. Boukhari 0-1, 69. Niemeyer 1-1, 77. N'Kufo 2-1, 88. Collen 2-2. Strafschoppenserie: Slot 0-1, Zomer 1-1, Seedorf mist, Van der Weerden 2-1, Elmander 2-2, Ramzi 3-2, Engelaar 3-3, Polak 4-3, Boukhari mist. Schds: Wegereef. Tsch: 13.500. Gele kaarten: Zomer (FC Den Bosch), Petö en Collen (NAC).

    • Pieter de Vries