Jan Timman wint na drie jaar weer schaaktoernooi

Door een fraaie zege met zwart in de laatste ronde is Jan Timman gisteren gedeeld eerste geworden in het schaaktoernooi van Reykjavik. De 52-jarige schaker versloeg de Pool Krasenkow in een eindspel na 63 zetten en eindigde daarmee op 6,5 punten uit negen partijen. Hij moest de eerste prijs delen met een zestal, onder wie de Russen Aleksei Drejev en Vladimir Episjin en de Israëlische grootmeester Emil Sutovsky. Timman, die in 1982 tweede stond op de wereldranglijst, versloeg dit toernooi onder anderen de veteraan Oleg Romanisjin uit de Oekraïne en het jonge Noorse talent Magnus Carlsen, dat eerder dit jaar grote indruk had gemaakt met een zege in de B-groep van het Corus-toernooi.

Gisteren speelde Timman een overtuigende partij tegen Krasenkow. Hij won al snel een pion en gaf zijn overwicht niet meer uit handen. In de slotstelling is Krasenkows paard aan de rand beland en gevangen door Timmans loper. Timman is met een elo-rating van 2578 inmiddels uit de top-honderd van de wereldranglijst verdwenen. Het was drie jaar geleden dat hij een toernooi had gewonnen. In het voorjaar van 2001 won hij in Malmö, in de zomer van de 2001 won hij in Curaçao. Met zijn gedeelde overwinning plaatste Timman zich voor een rapidtoernooi in Reykjavik dat vandaag begint. Tot de zestien deelnemers behoren ook de Russen Gary Kasparov en Karpov.