`Hoofddoekwet is reden voor aanslag'

Een tot nu toe onbekende groepering heeft de Franse overheid per brief laten weten aanslagen te zullen plegen indien Frankrijk de deze maand aangenomen wet die het dragen van hoofddoeken en andere opzichtige religieuze tekens op openbare scholen verbiedt, niet intrekt.

De brief, gericht aan premier Jean-Pierre Raffarin, was gestuurd naar enkele kranten, maar het bestaan ervan werd bekendgemaakt door de regering. Het wettelijk verbod op het `opzichtig dragen van godsdienstige tekens' op openbare scholen werd begin deze maand definitief aangenomen.

De groepering noemt zich `de dienaren van de Machtige en Wijze Allah'. De brief is ondertekend met `het commando Movsar Barajev', vernoemd naar de leider van de Tsjetsjeens-islamitische groep die in oktober 2002 een theater in Moskou gijzelde.

Premier Raffarin zei gisteravond de dreigementen `serieus' te nemen, maar waarschuwde tegen `paniek'. ,,Ons land hoeft niet bang te zijn'', zo stelde hij. De premier zei dat de overheid veel dreigementen ontvangt maar deze als `samenhangender dan gewoonlijk' beoordeelt.

In de brief verwijst de groepering naar het Franse standpunt inzake de oorlog in Irak, waarvan Frankrijk een fel tegenstander was. ,,Wij hebben jullie uitgesloten van een bepaalde categorie van jullie ongelovige broeders, gezien jullie verzet tegen het onrechtvaardige geweld van de Kruisvaarders in Irak, maar jullie hebben zelf besloten op de lijst te gaan staan van de ergste vijanden van de islam''. Verwijzend naar het wettelijk verbod op het dragen van opzichtige religieuze tekens schrijft de groepering: ,,Met deze afschuwelijke wet, die discriminerend en anti-moslim is, hebben jullie bewezen [...] wel degelijk tot het kamp van de duivel te behoren, en wij zullen jullie als zodanig behandelen tot de Laatste Dag, tenzij jullie terugkomen op jullie besluit''.

In de brief wordt Frankrijk `het land van de hoogmoed en de arrogantie' genoemd en de Fransen `het volk van de wijn en het varkensvlees'. In een door de televisiezender Al-Arabiyya op 24 februari uitgezonden geluidsband veroordeelde Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al-Qaeda, de Franse wet al fel.

Op Franse stations en vliegvelden geldt sinds vorige week een verhoogde staat van paraatheid. De waakzaamheid houdt ook verband met een nog steeds niet opgeloste chantage van de groep `AZF', die dreigt treinen op te blazen.