Hoe harder je schreeuwt, hoe gekker je lijkt

Het beste nieuws van Gothika is misschien wel dat Halle Berry er een rol in speelt die evengoed door Julia Roberts had kunnen worden gespeeld, of door Jennifer Lopez. Dat Hollywood Berry dus niet alleen als eerste `zwarte' actrice een Oscar heeft toegekend, maar haar ook als Oscar-winnares behándelt. In Gothika is zij de rationele psychiater Miranda die met haar man (tientonner Charles Dutton) in een hi-tech justitiële kliniek werkt. Ze onderzoekt de bezeten Chloë (Penélope Cruz), die het Miranda kwalijk neemt dat zij haar patiënte niet gelooft.

Door een bizar voorval raakt Miranda zelf in psychose en wordt zij in haar eigen kliniek opgesloten op verdenking van moord op haar man. Daar merkt ze aan den lijve dat hoe harder een patiënte zegt dat ze normaal is, hoe gekker haar behandelaars haar vinden. En intussen moet ze ook nog het raadsel van die moord oplossen. De film leunt op beproefde effecten: plots opvliegende vogels, mensen (of schimmen) die ineens opduiken, geluiden, muziek.

De film lijkt een zwaarder stempel te dragen van producent Joel Silver (The Matrix) dan van regisseur Mathieu Kassovitz, de Fransman die doorbrak met de rauwe La Haine. Aan de ander kant, Kassovitz maakte in de VS eerder al de zinloze bovennatuurlijke thriller The Crimson Rivers. Alleen zijn visie op de kliniek is echt interessant, die filmt hij consequent als een kijkdoos, waar personages en kijker zich steeds benauwend bewust zijn van muren, vloer en plafond. BB

Gothika. Regie: Mathieu Kassovitz. Met: Halle Berry, Robert Downey jr., Penélope Cruz, Charles Dutton. In: 41 bioscopen.