Frankfurt loopt beursgang mis

Chipfabrikant X-Fab uit Erfurt ziet af van een gang naar de beurs omdat er onvoldoende vraag is naar de stukken. Dat heeft de onderneming gisteravond laat bekend gemaakt.

De beursgang, voorbereid door een consortium onder leiding van de Nederlandse bank en verzekeraar ING, was vorige week al mikpunt van kritiek op de financiële markten. De Duitse Commerzbank trok zich op het laatste moment terug na onenigheid over de introductiekoers, die uiteindelijk werd vastgesteld binnen een range van 10 tot 14 euro.

Door het plotselinge vertrek van Commerzbank was het prospectus dat de emissie begeleidt te laat klaar. In de handel, de zogeheten grijze handel die aan een beursnotering voorafgaat zakte het aandeel X-Fab vervolgens tijdelijk onder de door de banken voorgestelde ondergrens van 10 euro.

X-Fab, voortgekomen uit het DDR-staatsbedrijf VEB Mikroelektronik, zou aanstaande vrijdag als eerste nieuwkomer sinds 2002 een notering krijgen in Frankfurt. De beursgang van het elektronicabedrijf moest de markt voor initial public offerings (ipo's, beursintroducties) nieuw leven inblazen. De eerstvolgende aspirant voor een notering is nu elektronicaconcern Siltronic uit Freiberg dat op 26 maart een notering hoopt te krijgen.

Een woordvoerder van Siltronic toonde zich niet onder de indruk van de problemen bij X-Fab. ,,De oorzaken hiervan hebben zonder uitzondering te maken met het bedrijf zelf of met de begeleidende banken. Bij ons is de belangstelling van beleggers juist erg groot.''

Naar verluidt toonden institutionele beleggers nauwelijks interesse voor X-Fab. Volgens Duitse financiële analisten was dat niet alleen te wijten aan de prijs. Potentiële beleggers zouden ook terugdeinzen omdat de structuur van de onderneming niet helder is. De Belgische participatiemaatschappij Elex is meerderheidsaandeelhouder in X-Fab. Tegelijkertijd is Elex de eigenaar van de belangrijkste klant van X-Fab, Melexis.

X-Fab zou de eerste van vijftien beursintroducties dit jaar moeten worden. Vorig jaar was het eerste jaar sinds 1968 dat de beurs in Frankfurt geen nieuwkomers mocht verwelkomen. De Schutzgemeinschaft der Kleinaktionäre (de Duitse VEB) noemde de afzegging namens de particuliere beleggers spijtig. ,,De voorbereiding had veel te wensen overgelaten.'' X-Fab had 63 miljoen euro uit de markt willen halen. Tot het consortium behoorden naast ING en Commerzbank ook de Belgische KBC, de DZ Bank en HSBC Trinkhaus & Burkhardt.