Diarreehumor in screwball comedy

Ergens ten tijde van There's Something About Mary (1998) moet het begonnen zijn: het demasqué van de romantische screwball comedy door er een flinke dosis grappen over lichaamssappen aan toe te voegen. Echte romantische helden zweten nu eenmaal niet, om het nog netjes te zeggen. Komiek Ben Stiller speelde in Mary een van zijn eerste mainstream rollen, al was toen niet hij, maar voormalig tieneridool Matt Dillon de klos. In Along Came Polly mag hij samen met Jennifer Aniston de hedendaagse Cary Grant en Katherine Hepburn zijn. Hij de neuroot, zij de vrijgevochten dame met bindingsangst. Al is dame misschien ook wel weer wat al te veel gezegd, want Anistons Polly is een neohippie met een bejaarde, mottige, halfblinde fret. Dat is een wel erg smoezelige variant op de luipaard in de Howard Hawks-klassieker Bringing Up Baby. 66 Jaar geleden lagen de dingen duidelijk anders. Anno 2004 zijn de gesublimeerde seksgrappen diarreehumor geworden. Ook daar kun je nog best om lachen, in de juiste staat van meligheid.

Regisseur-scenarist John Hamburg, die eerder met Stiller samenwerkte aan Zoolander en Meet the Parents, moet echter wel erg veel leentjebuur spelen om zijn film te legitimeren. Zo mag Philip Seymour Hoffman opdraven als Stillers jeugdvriend die al zijn hele leven teert op een rolletje in een The Breakfast Club-spoof. Ook best een leuk idee. Maar niet als je daar een half dozijn grappen aan wijdt en er een beslissend plotmoment van maakt. DL

Along Came Polly. Regie: John Hamburg. Met: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman, Debra Messing, Alec Baldwin, Hank Azaria. In: 88 bioscopen.