Buitenlandse burgers doelwit rebellen Irak

De afgelopen 24 uur zijn in Irak zeker elf mensen gedood door schutters die vanuit rijdende auto's het vuur openden. Onder de doden zijn vier Amerikaanse zendelingen, een Duitse en een Nederlandse ingenieur en drie Iraakse politiemannen. Zowel de zendelingen als de ingenieurs werkten aan waterzuiveringsprojecten.

De hoogste Amerikaanse commandant in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, zag in de aanslagen op de buitenlandse burgers ,,een duidelijke verschuiving in de opstand en de manier waarop de extremisten operaties uitvoeren''. ,,Het is duidelijk dat ze [de extremisten] zich richten op doelen die verdeeldheid in de coalitie zouden kunnen creëren''. de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Heidemarie Wieczorek-Zeul, sprak zich er gisteren tegen uit dat de regering burgers naar Irak stuurt voor civiele hulpprojecten. Overigens werden afgelopen weekeinde ook zes Amerikaanse militairen bij verschillende bomaanslagen gedood.

De aanslagen werden op verschillende plaatsen in Irak gepleegd, van Mosul in het noorden (de zendelingen en de politiemannen) tot Hilla, 100 kilometer ten zuiden van Bagdad (de ingenieurs). Mosul, waar Saddam Hussein veel van zijn officieren recruteerde, is een broeinest van terroristische en guerrilla-activiteit.

In Bagdad werden vannacht drie kinderen gedood toen van buiten de stad afgeschoten raketten op hun woning in het zuiden van de stad terechtkwamen. Amerikaanse en Iraakse troepen, gesteund door helikopters, lanceerden vanochtend een grote operatie om rebellen op te pakken en illegale wapens in beslag te nemen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage heeft gisteren gezegd dat Washington van plan is op 30 juni de macht over te dragen aan de Iraakse regeringsraad. ,,Die wordt misschien licht gewijzigd'', zei Armitage in een vraaggesprek met een radiostation in Philadelphia. Officieel is nog niets besloten over de samenstelling van het bewind dat volgens de huidige Amerikaanse plannen op 30 juni de macht overneemt van het Amerikaanse civiele bestuur. Amerikaanse ideeën om via een proces van provinciale bijeenkomsten een bestuur samen te stellen zijn op verzet van machtige shi'itische geestelijk leiders gestuit.

Overdracht van de macht aan een uitgebreide of juist ingekrompen versie van de regeringsraad is ook een van de mogelijkheiden die zijn opgesomd in het verslag van een missie van de Verenigde Naties die vorige maand in Irak onderzoek deed naar de (on)mogelijkheid van snelle verkiezingen. Missieleider Lakhdar Brahimi herhaalde gisteren in New York dat de VN bereid zijn de Irakezen te helpen met de vorming van het komende bewind als de Irakezen dat willen. Sommige shi'itische regeringsraadsleden hebben echter bezwaar tegen terugkeer van Brahimi die zij als volgeling van de Amerikanen betitelen.