Beurzen hoger na rentebesluit VS

De Europese effectenbeurzen hebben vanmorgen overwegend hogere koersen laten zien. Dat was vooral te danken aan de winst op Wall Street. Daar stegen de koersen gisteravond onder invloed van het besluit van de Amerikaanse centrale banken de rente voorlopig te handhaven op het zeer lage niveau van 1 procent. Verrassend was het rentebesluit niet, maar ook de Aziatische beurzen reageerden er positief op.

In Amsterdam was de AEX-index tegen het middaguur met 2,53 punten (0,75 procent) gestegen tot 340,99 punten. De DAX-index in Frankfurt won 0,6 procent en de CAC-index in Parijs 0,5 procent. Londen viel uit de toon met een klein verlies van 0,2 procent voor de FTSE-index.

In de kopgroep van de AEX zaten zoals wel vaker de laatste tijd fondsen die nog niet zo lang geleden grote problemen hadden. Zo wonnen automatiseerder Getronics en telecombedrijf Versatel beide 2 procent. Het meest in trek was handelshuis Buhrmann (4,2 procent). De enige verliezers in de AEX waren postbedrijf TPG, uitgever VNU en Koninklijke Olie.

Dat de aandelen Koninklijke Olie ondermaats presteerden had te maken met een bericht dat behalve de Amerikaanse beurswaakhond nu ook justitie in de Verenigde Staten onderzoek doet naar de geruchtmakende verlaging van de olie- en gasreserves in de boeken van het bedrijf.

De Midkap-index van middelgrote fondsen steeg met 3,34 punten (0,9 procent) tot 382,61. De grootste winst (3,3 procent) was weggelegd voor staal- en aluminiumconcern Corus, dat morgen met zijn jaarcijfers komt. De zakenkrant Financial Times meldde vandaag dat de Russische zakenman Oleg Deripaska, die aluminiumproducent Rusal controleert, een belang heeft genomen in Corus. Hij zou nauwe banden hebben met zijn landgenoot Alisher Oesmanov, die een belang van 11 procent heeft in het Brits-Nederlandse concern.

Het besluit om de Amerikaanse rente niet te verhogen heeft de Japanse effectenbeurs goed gedaan. De Nikkei-index van 225 fondsen in Tokio sloot op 11.436,86 punten, een stijging van 194,57 punten ofwel 1,7 procent.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten sloten de dag af met winst. Seoul pakte een winst van liefst 2,6 procent onder aanvoering van elektronicagigant Samsung. Sydney steeg 0,7 procent.