Balkenende zegt Bush niets toe

Premier Balkenende heeft gisteren geen toezeggingen gedaan aan president Bush over een verlenging van de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Zuid-Irak. Balkenende zei dat het kabinet de kwestie van de verlenging nogmaals zeer zorgvuldig wil bekijken alvorens een besluit te nemen.

De premier was gisteren, voor de tweede keer in een half jaar, in het Witte Huis. In New York bracht hij een bezoek aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Maandag nam de premier aan Princeton Theological Seminary de Abraham Kuyperprijs in ontvangst.

De Tweede Kamer had Balkenende en minister Bot (Buitenlandse Zaken) uitdrukkelijk gevraagd zich te onthouden van beloftes aan de Amerikanen omtrent verlenging. Volgens Balkenende had Bush de verlenging van het mandaat van de ruim 1.100 Nederlanders in Al Muthanna niet eens aan de orde gesteld. Zowel Bush als Balkenende verklaarde af te wachten wat de nieuwe Spaanse regering gaat doen.

De premier liet zich kritisch uit over PvdA-leider Bos, die eerder deze week verklaarde dat Nederland zijn troepen in Irak moet terugtrekken. Volgens de minister-president liep Bos daarmee vooruit op de discussie. Balkenende toonde zich geschokt door de gewelddadige dood van een Nederlandse ingenieur in Irak. Hij sprak van ,,een afschuwelijk bericht''. Tegelijk wees hij erop dat bekend was dat Irak op het ogenblik een gevaarlijk land is.

hoofdartikel: pagina 11