Aznar dwong media tot schrijven over ETA

De regering van de vertrekkende Spaanse premier José María Aznar wordt ervan beschuldigd de media onder druk te hebben gezet bij de berichtgeving over de aanslagen in Madrid van afgelopen donderdag.

Zowel de kranten El País en El Periódico als het persbureau EFE, zeggen onder druk te zijn gezet door de premier.

Volgens hoofdredacteur Antonio Franco van El Periódico heeft Aznar eind vorige week tot tweemaal toe gebeld om de redactie ervan te overtuigen dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA achter de aanslagen zat en niet moslimextremistische organisaties. Aznar zou Franco hebben gezegd dat ,,er geen enkele twijfel'' was dat de ETA verantwoordelijk was voor de aanslagen, zo schrijft Franco vandaag.

Ook hoofdredacteur Miguel Platon van persbureau EFE zou zijn gebeld en vervolgens de redactie hebben bevolen de lezing van de regering over te nemen. De redactie vraagt nu om het ontslag van de hoofdredacteur omdat deze ,,een regime van manipulatie en censuur oplegde''.

Al eerder werd bekend dat de Spaanse regering ook de Spaanse ambassadeurs beval te zeggen dat ETA achter de aanslagen zat. ,,U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is'', zo stond vorige week in een intern memo van minister Ana Palacio van Buitenlandse Zaken.

Ook buitenlandse correspondenten in Spanje zijn door een woordvoerder van de regering-Aznar gebeld met het verkapte verzoek te berichten dat de ETA verantwoordelijk was voor de aanslagen. De vereniging van buitenlandse correspondenten heeft een formele klacht ingediend.

Premier Aznar zegt inderdaad met journalisten te hebben gebeld, maar alleen om het standpunt van de regering ,,uit te leggen''.