Weer ontruiming na vogelpestvirus

Bij een eendenbedrijf in Lopik zijn antistoffen tegen het vogelpestvirus aangetroffen. Zeshonderd eenden van het bedrijf worden preventief geruimd. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gisteren bekendgemaakt.

Zaterdag werden al 22.000 kippen van een Gronings bedrijf geruimd. Drie boerderijen die contacten hadden met dit bedrijf zijn volgens het ministerie niet langer verdacht.

Verder onderzoek moet uitwijzen of het virus nog aanwezig is op de geruimde boerderijen. Ook wordt dan duidelijk met welk soort virus de dieren in contact zijn geweest. Waarschijnlijk ging het volgens het ministerie in beide gevallen om een milde, niet besmettelijke variant van het vogelpestvirus. LNV ziet dit niet als een voorbode van een uitbraak zoals vorig jaar.

De vogelpestepidemie van vorig jaar is vermoedelijk veroorzaakt doordat een ongevaarlijke vorm van het virus was gemuteerd in een agressieve, besmettelijke variant. In reactie daarop heeft het ministerie van Landbouw een programma opgesteld waarin elk pluimveebedrijf jaarlijks gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van het milde virus. Tijdens zo'n controle kwamen de antistoffen bij de twee bedrijven aan het licht.

A. Stegeman, hoogleraar epidemiologie bij de faculteit diergeneeskunde van de universiteit in Utrecht, vindt het goed dat deze routinecontroles plaatsvinden. Hij wijst er wel op dat ze niet vaak genoeg gebeuren om een zich snel muterend virus voor te zijn. ,,Het is twijfelachtig of dit de uitbraak van 2003 had kunnen voorkomen.''