Uitbraak van lastig te genezen tbc-vorm

Zes Nederlanders zijn besmet met een multiresistente vorm van tuberculose. Bij twee van hen heeft zich longtuberculose ontwikkeld. Dat hebben de GGD Nederland en KNCV Tuberculosefonds vandaag bekendgemaakt.

De uitbraak, waarvoor het Tuberculosefonds al jaren waarschuwt, is de grootste tot nu toe. De zes besmettingen zijn toe te schrijven aan één bron, een Oost-Europese patiënte. De uitbraak is inmiddels onder controle.

Tot nu toe telde Nederland vijf tot tien geïsoleerde gevallen van multiresistente tuberculose. Besmettingen met multiresistente tuberculose zijn niet te genezen met de twee gangbare medicijnen. Volgens Jaap Broekmans, directeur van KNCV Tuberculosefonds, betekent besmetting daarmee in Afrika en Azië voor een patiënt ,,een doodvonnis''. In het westen kunnen door kostbare behandelingen de meeste patiënten gered worden. Broekmans: ,,Het vergt veel internationaal overleg en grote zorgvuldigheid. Er zijn honderdduizenden euro's mee gemoeid.''

Het Tuberculosefonds waarschuwt voor toetreding van de nieuwe Oost-Europese lidstaten tot de EU, waardoor screening op tuberculose voor binnenkomers niet langer verplicht is. In Oost-Europa komt multiresistente tuberculose veel meer voor.

Multiresistente tuberculose ontstaat vooral door een onvolledige of onzorgvuldige behandeling, waardoor resistentie ontstaat. In Nederland, waar jaarlijks 1.400 gevallen van normale tuberculose voorkomen, wordt de ziekte behandeld met een cocktail van medicijnen. De behandeling wordt volledig afgemaakt. Volgens Broekmans worden risicogroepen zoals daklozen geregeld doorgelicht of met een Mantoux-test gescreend. Een werkzaam vaccin tegen tuberculose bestaat niet.