Twee eerste kievitseieren

Het eerste kievitsei is gevonden. Maar het is onzeker wie daarvoor moet worden geëerd.

De Vereniging van Weidevogelbeheerders Vanellus vanellus kreeg zaterdagmiddag 13 maart even na 15 uur bericht dat het eerste ei was aangetroffen in de westelijke Eempolder in Eemnes door twee mannen, Hayo Piersma en Evert-Jan Graatsma. ,,Wij waren al op terugweg en zagen in een weiland opeens het nest.'', vertelt Piersma, inwoner van Blaricum. ,,We dachten: verrek!''

Ze hebben een half uur in het weiland gewacht op de komst van twee controleurs van de vereniging, die het ei als vers hebben beoordeeld. Dit gebeurt door er met een vochtige duim overheen te wrijven en te bezien of het ei nog zwart afgeeft. Dat was het geval.

Drie uur eerder echter, even na 12 uur, was ook de telefoon gegaan bij een Zuid-Hollandse vogelwerkgroep van Landschapbeheer Nederland, om melding te maken van een kievitsei in Schipluiden. Nico Praagman had het gevonden op een nog in te zaaien maisland. ,,Dat is het eerste kievitsei van Nederland'', zegt Aad van Paassen van Landschapbeheer Nederland.

De organisatie beschikt niet over een controlesysteem. Ook worden geen prijzen uitgeloofd. Wel zijn er plannen voor samenwerking met Vanellus vanellus.

In Brabant werd gisteren pas het eerste kievitsei gevonden, in het Berghem bij Oss, door de winnaar van vorig jaar. Friesland weigert het eerste op zijn grondgebeid gevonden kievitsei te accepteren omdat het is geraapt op een moment en een plek die niet zijn toegestaan.