`Turken moeten zelf opstaan tegen geweld'

De Turkse gemeenschap zou zelf actie moeten ondernemen om eerwraak tegen te gaan. Dit zeggen zowel Turkse als Nederlandse vrouwenorganisaties, en burgemeester Vreeman van Zaanstad naar aanleiding van de 32-jarige vrouw die voor de deur van een opvangtehuis in Koog aan de Zaan door haar man werd doodgeschoten.

De Turkse vrouw, die Gül (Roos) werd genoemd, ging vrijdagmiddag om 14.30 uur aangifte doen tegen haar man, bij het politiebureau in de Stationsstraat in Koog aan de Zaan. Het politiebureau is om de hoek van het Blijfhuis. De 37-jarige man wachtte zijn vrouw op voor de deur van het politiebureau. Toen de vrouw naar buiten kwam werd zij in de straat van het Blijfhuis door haar man doodgeschoten. Zij overleed vrijwel direct aan haar verwondingen. Het is de derde keer in tien maanden dat een vrouw uit een Blijfhuis wordt vermoord. Vorig jaar werden een Turkse vrouw uit Almelo, en een Marokkaanse vrouw uit Den Bosch omgebracht.

Het Blijfhuis in Koog aan de Zaan is vrijdagmiddag, in samenspraak met wethouder J. Schouten en de korpschef ontruimd. De situatie in het huis zou voor bewoners en medewerkers niet meer veilig zijn. Volgens de politie omdat de lokatie van het opvangtehuis bekend dreigde te worden. Medewerkers van de opvangtehuizen zeggen dat de broers van de vermoorde vrouw dreigingen hadden geuit naar medewerkers en bewoners van het tehuis.

Volgens burgemeester Vreeman van Zaanstad zou de Turkse gemeenschap meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor eerwraak, omdat het altijd in samenspraak met familieleden plaatsvindt. J. Gortworst van de Federatie Opvang, voor vrouwenopvang, zegt daarover: ,,Prima als vanuit Turkse organisaties en moskeëen wordt gezegd `Wij zijn hier op tegen', maar wat dan? Familieleden van de man van deze vrouwen gaan vaak met foto's posten in koffiehuizen en Turkse winkels. Mensen die dit signaleren zouden dit bij de politie moeten melden.''

In de vrouwenopvang is zestig procent van allochtone afkomst, met name van Turkse en Marokkaanse afkomst. Gül werd ook toen ze nog bij haar man woonde, in Apeldoorn, door hem mishandeld en bedreigd. Ze had eerder, met haar kinderen (5,11,12), in opvanghuizen gezeten in Vlissingen, Nijmegen en Alkmaar. Ze had een scheiding van haar man in werking gezet. Telkens wist haar man haar binnen twee weken te vinden. In Alkmaar werd ze verplaatst toen bekend werd dat een man met foto's van haar kinderen rondliep en vragen over haar stelde. Volgens C. Roel van het Blijfhuis in Alkmaar werd de man gesteund door zijn moeder en zijn broers. Gül wordt in Turkije begraven.