`Terugtrekken heeft niets met Madrid te maken'

De PvdA wil het mandaat aan de Nederlandse troepen in Irak niet verlengen. Wouter Bos wil een `prikkel' wil geven aan de VS.

De PvdA wil niet dat de Nederlandse troepen nog langer in Irak blijven. Als in juli het mandaat van de huidige missie afloopt, moeten er geen nieuwe troepen gestuurd worden. Gisteren op een politieke avond in Stadskanaal zei Bos: ,,Het is mooi geweest met de Nederlandse aanwezigheid in Irak.''

Vorige week schaarde de PvdA zich nog achter een Kamermeerderheid die vindt dat minister-president Balkenende geen toezeggingen mag doen aan de Amerikanen over een eventuele verlenging van het verblijf van de Nederlandse troepen in Irak. Bos wil dat moment niet afwachten, omdat premier Balkenende en minister Bot (Buitenlandse Zaken) momenteel in de Verenigde Staten zijn voor een gesprek met president Bush, zo zei hij gisteren.

Bos: ,,Als de aanslag in Madrid door religieuze fanatici is gepleegd, dan moet je niet uitsluiten dat dat ook in Nederland kan gebeuren. Daarbij zijn extra veiligheidsmaatregelen natuurlijk belangrijk, maar dat is slechts symptoombestrijding. De oorzaak van de aanslagen is een mondiale, en die vergt ook een mondiale oplossing. Daarom is het belangrijk een internationale coalitie tegen het terrorisme te smeden, te beginnen in Irak, zoals in Afghanistan gebeurd is.''

En dat betekent dat u wilt dat de Nederlandse troepen zich terugtrekken uit Irak?

,,Ja, dat hebben we bij het besluit de huidige missie te verlengen (in december vorig jaar, red.) ook al gezegd. Onder het huidige scenario was dat in principe de laatste keer, hebben we toen gezegd. De Verenigde Staten komen steeds bij ons aankloppen omdat ze geen ruimte willen maken voor een door de Verenigde Naties gesteunde coalitie. Zo gaat dat al anderhalf jaar. Door nu te zeggen dat wij niet door willen gaan, geven we de VS een prikkel om die coalitie te gaan verbreden.''

Andere fracties verwijten u te zwichten voor terrorisme.

,,Dat is flauw en van een laag niveau. De enige relatie met `Madrid' is dat het nu echt tijd wordt om de strijd tegen het terrorisme zo breed mogelijk aan te pakken. Om de coalitie te verbreden moet je hem eerst versmallen en de Amerikanen aanspreken in plaats van ze klakkeloos te volgen.''

Is de timing niet wat ongelukkig?

,,We zeggen dit al maanden. Het heeft niets met Madrid te maken. We sluiten aan bij het bezoek van Balkenende aan Bush.''

Steunt u wel verlenging van Nederlandse aanwezigheid in Irak onder een eventueel VN-mandaat?

,,Als er daadwerkelijk een brede internationale coalitie onder VN-vlag komt, dan ben ik bereid daarover na te denken.''

    • Egbert Kalse