Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een reportage over het anoniem afkicken in een luxe omgeving. Mensen uit de upper-class vinden de drempel naar de reguliere verslavingszorg te hoog. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Portret van een kankerpatiënt die is behandeld met lichttherapie. De behandeling lijkt vooral succes te hebben bij hoofd- en halstumoren. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Verslag van het bezoek van Jan Peter Balkenende aan de Amerikaanse president Bush. Zij praten over de wereldeconomie, banden tussen Europa en de VS, Irak en de strijd tegen het internationaal terrorisme. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor de acties tegen het dragen van zeehondenbont zo'n 25 jaar geleden. De westelijke wereld werd toen opgeschrikt door een bloedige televisiereportage over de jacht op zeehonden. Die beelden, gemaakt door een Nederlands duo in het Canadese poolgebied, maakten zoveel indruk dat er overal acties tegen het dragen van zeehondenbont werden gevoerd en de handel geheel stil kwam te liggen. Ned.3, 20.55-21.30u.

't Zal je maar gebeuren. Familieportret van een Rwandees gezin dat het land tien jaar geleden tijdens de genocide ontvluchtte, in Nederland terechtkwam en na vier jaar weer terugging. Gisteren door Ilse Naudts in tv-vooraf besproken. Ned.1, 23.15-0.08u.

VPRO's Import: War feels like war. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.45-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gert-Jan van den Ende, de komische helft van Ernst en Bobbie in de kinderprogramma's van Fox Kids praat over lol maken en geloof. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met staatssecretaris van Financiën Joop Wijn en luitenant-kolonel b.d. Spier, vriend van prins Bernhard. Zanger Boudewijn de Groot treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

MULTICULTUREEL

Premtime. In deze multiculturele `show' burgemeester Van der Zaag van de Zeeuwse gemeente Goes die bezorgd is over rivaliserende Marokkaanse, Antilliaanse en `witte' jongeren. Ook maken steeds meer allochtonen gebruik van het pandjeshuis. Ned.3, 21.30-22.00u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de eerste halve finale om de Amstel Cup tussen FC Twente en NAC. Ze binden de strijd aan om een plaats in de finale die op 23 mei in De Kuip gespeeld zal worden. Oud-voetballer Willem van Hanegem geeft de analyse. SBS6, 20.00-22.30u.

Sport in beeld. Oud-trainer Louis van Gaal haalt herinneringen op aan 1995 toen Ajax Nederlands kampioen werd, de Champions League én de Wereldbeker won. Verder aandacht voor het afscheid van Marco van Basten. Ned.2, 21.57-22.30u.

FILM

Trapped in Paradise (George Gallo, 1994, VS). Futloze misdaadkomedie. Drie onhandige broers, onder wie Nicholas Cage, beroven op kerstavond de bank van een lief stadje in Pennsylvania. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Dragonheart (Rob Cohen, 1996, VS). Indrukwekkende sprookjesdraak, anno 984 de Laatste Draak op Aarde, steelt – met de stem van Sean Connery – de show in saai ratjetoe met fraai gechoreografeerde gevechten. Veronica, 20.35-22.25u., onderbroken door reclame.

The Mean Season (Philip Borsos, 1984, VS). Teleurstellende thriller met aardig thema. Professionele ambities en persoonlijke obsessies dwingen journalist Kurt Russell tot het onderhouden van contacten met een maniakale moordenaar. Dan ontdekt hij dat zijn publiciteit de schurk alleen maar stimuleert. BBC1, 0.35-2.20u.

Terror by Night (Roy William Neill, 1946, VS). Aflevering uit reeks van 14 films met Basil Rathbone als Sherlock Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson. Morgen, BBC2, 15.30-16.30u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met directeur Dink Binnendijk van RTV West die de Zuid-Hollandse regionale omroep weer financieel gezond moet maken. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na teksten van Thomas Verbogt, Bernhard Christiansen en Thé Lau een reportage over SDU Uitgevers, de voormalige staatsdrukkerij in Den Haag waar o.a. belastingformulieren worden gedrukt. Tevens een Radio Bergeijk-reportage en muziek uit Haïti. 747AM, 21.02-23.00u.