Stoom afblazen met Limp Bizkit

Liefhebbers van de betere popteksten konden hun hart ophalen bij Limp Bizkit. In minder dan vijf minuten werden de volgende woorden al uit de mond van zanger Fred Durst opgetekend: ,,We don't give a fuck!'' ,,We feel like shit!'' En ,,It's a fucked up life, all you motherfuckers!'' Niet zomaar kreten tussendoor, maar volwaardige refreinen die meermaals herhaald werden en voluit meegebruld.

Hoera, Limp Bizkit is in het land. Dat betekent stoom afblazen, schreeuwen en springen op snerpende metalmuziek. De formule van Limp Bizkits nu-metal is allang niet nieuw meer, maar dat deert de overwegend keurig nette jonge fans in het geheel niet.

Zelf heeft Durst ook wel door dat de uiterste houdbaarheidsdatum van zijn machinale hardrock met hier en daar een boze raptekst in zicht komt. Het laatste Limp Bizkit-album heet Results May Vary, alsof ze zich alvast hebben willen indekken voor het feit dat jonge en muzikalere groepen als Lostprophets klaar staan om het estafettestokje over te nemen.

Fred Durst noemt zichzelf een zakenman en nu zijn kledinglijn het niet helemaal is geworden, haalt de marktkoopman in hem het uiterste uit de podiumverrichtingen. Zijn halflange broek kan nog net voor een man van zijn leeftijd (32). Met zijn fanatieke skibewegingen wist hij telkens precies twee maten van tevoren aan te geven wanneer er weer gesprongen kon worden. Niet veel anders dan Jacques Herb het doet: ,,1-2-3-4-5-6-7-8-Manuééla!''

Na de fuck- en shitteksten was het tijd voor een zekere romantiek. ,,I did it all for the nookie'', het vrouwelijk geslachtsorgaan, zong Fred Durst de dertienjarigen toe die hij op het podium had gehesen. Nadat het respectabele Grace-theater tot een `shithole' was bestempeld, kwam hij met een showbiztruc die zelfs Lee Towers niet vreemd in de oren zou hebben geklonken: ,,Is everybody happieee?'' Dat waren ze. Vooral toen Fred Durst zich schor schreeuwde in het nummer Behind blue eyes, zijn wanstaltige cover van The Who die Limp Bizkits laatste strohalm is voor hitparadesucces. Zelf hebben ze namelijk geen liedjes; alleen heerlijke herrie om je longen bij aan gort te schreeuwen.

Concert: Limp Bizkit. Gehoord: 15/3 voormalig Grace-theater, Amsterdam.

    • Jan Vollaard