Spanje zoekt nóg vijf Marokkanen

De Spaanse politie heeft nog eens zes daders van de aanslagen van afgelopen donderdag in Madrid geïdentificeerd. Het gaat om zes Marokkaanse mannen. Een van hen behoort tot de vijf arrestanten van afgelopen zaterdag, naar de andere vijf is de politie nog op zoek.

De arrestant, Jamal Z., wordt in verband gebracht met de terreurnetwerken die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en de aanslagen vorig jaar in de Marokkaanse stad Casablanca.

Het dagblad El País meldt dat de gearresteerd Jamal Z. door passagiers van een van de treinen die door de aanslag werd getroffen is geïdentificeerd. Hij zou kort voor de aanslag in de trein zijn gesignaleerd, aldus bronnen binnen de politie.

Inmiddels zouden nog vijf andere handlangers zijn geïdentificeerd. Volgens het radiostation SER is een van de verdachten eerder betrokken geweest bij militaire acties in Tsjetsjenië en Bosnië. De politie zou een Algerijn ervan verdenken het brein achter de aanslag te zijn. Het zou hierbij gaan om iemand die verbonden is aan groep Al-Sar Al-Islam. Onderzoekers vermoeden dat een van de daders van de aanslag bij de explosie om het leven is gekomen. Niet duidelijk is of het hier een zelfmoordterrorist betreft.

Het onderzoek concentreert zich met name op Jamal Z. Verschillende nieuwsbronnen melden dat zijn naam ook opkwam in het onderzoek naar het terreurnetwerk Al-Qaeda dat in Spanje wordt gevoerd onder leiding van de onderzoeksrechter Baltasar Garzón. Garzón heeft Osama Bin Laden en 34 anderen in staat van beschuldiging gesteld wegens de voorbereiding van de aanslagen van `11 september' op Spaans grondgebied. Volgens het dagblad El Mundo werden bij Z. tijdens een huiszoeking video's en boeken over islam-strijders in Tsjetsjenië aangetroffen. Z. wordt eveneens in verband gebracht met de Marokkanen die een training zouden hebben genoten in de kampen van Al-Qaeda in Afganistan. De werving van strijders was daarbij in handen van Abu Dahdah, de vermeende leider van de Spaanse cel van Al-Qaeda die sinds eind 2001 in Spanje gevangen zit. Andere video's die bij Z. werden aangetroffen zouden wijzen op banden met de terreurcel die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca vorig jaar mei. Op de video's zijn onder meer twee Marokkanen te zien die in Spanje zijn gearresteerd in verband met hun betrokkenheid bij Casablanca. Tevens zou Z. onderdak hebben gegeven aan een van hoofdverdachten van deze aanslag.

Spanje en Marokko hebben inmiddels politieploegen uitgewisseld om het onderzoek te ondersteunen. Marokkaanse autoriteiten brengen de aanslagen in Casablanca en Madrid niet rechtstreeks met elkaar in verband, aldus El País.