Spanje richt zich op Europa

De aankomende Spaanse premier heeft gisteren scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse president Bush. Ook kondigde hij aan dat de Europese samenwerking weer een centrale rol in het buitenlandbeleid van Spanje gaat vervullen. De socialist José Luis Rodríguez Zapatero zei dat in zijn eerste optreden voor de pers na zijn verkiezingsoverwinning van zondag.

Zapatero ontkende dat de winst van zijn partij een overwinning betekende voor de terroristen achter de aanslagen donderdag in Madrid. ,,De burgers verdienen respect, zeker bij een opkomst van 77 procent. Sinds de Spanjaarden bevrijd zijn van de dictatuur van Franco tonen ze grote volwassenheid en gezond verstand'', aldus Zapatero. Volgens de toekomstige premier is zijn zege het gevolg van een breed gedeelde wil tot verandering van de politieke koers.

De toekomstige premier haalde hard uit naar Bush en de Britse premier Blair in verband met de oorlog in Irak. Zapatero riep hen op tot ,,reflectie en zelfkritiek''. ,,Je kan geen volk bombarderen `voor het geval dat', je kan geen oorlog beginnen gebaseerd op leugens. Dat kán gewoon niet.'' Zapatero herhaalde zijn verkiezingsbelofte dat Spanje zijn troepen uit Irak terugtrekt als de Verenigde Naties niet voor eind juni met een breed mandaat de bezetting van Irak onder hun controle krijgen.

Zapatero onderstreepte het belang van goede relaties met de Verenigde Staten, maar liet voorts blijken weer terug te willen keren in het centrum van de Europese politiek. ,,Spanje zal meer Europees worden dan ooit tevoren'', aldus Zapatero. Een hecht Europa is volgens hem een garantie voor ontwikkeling en stabiliteit. Hij kondigde aan te willen meewerken aan een snelle totstandkoming van de Europese grondwet. Voorts gaf hij aan dat hij ook wil terugkeren naar de twee andere hoekstenen van het Spaanse buitenlandbeleid: Latijns-Amerika en de Mediterrane zone. Vooral het verbeteren van de relaties met Marokko zal prioriteit krijgen.

Wat betreft de vorming van en regering sprak Zapatero de voorkeur uit voor een regering ,,van één kleur''. Daarbij bestaat de mogelijkheid van een minderheidsregering met steun van een aantal linkse partijen, danwel een coalitie. De nieuwe leider kondigde aan dat hij de komende dagen met de verschillende partijen zal overleggen op basis van de punten van zijn verkiezingsprogramma.

Zapatero noemde de terreurbestrijding een prioriteit. Hij drong daarbij aan op een snelle bijeenkomst van alle politieke partijen onder het zogenaamde `antiterreurpact' dat tijdens de verkiezingsstrijd op losse schroeven was komen te staan.

achtergrond: pagina 5