Spaanse stoelendans

De regerings- en parlementsleden van de Spaanse Partido Popular, die zondag bij de parlementsverkiezingen onverwachts door de socialistische PSOE werd verslagen, zouden wel eens niet de enige Spanjaarden kunnen zijn die binnenkort hun baan kwijtraken. Ook sommige topmanagers uit het Spaanse bedrijfsleven moeten vrezen voor hun positie.

Bedrijven als Endesa, Telefónica en Repsol zijn na de privatiseringen van de jaren negentig stevig in handen van de privé-sector. Maar zij opereren in zwaar gereguleerde bedrijfstakken, waar de overheid nog steeds aanzienlijke invloed uitoefent. En de laatste keer dat er een regeringswisseling plaatsvond, in 1996, rolden er koppen bij Endesa en Telefónica.

Dit houdt in dat de Spaanse bestuurskamers zich waarschijnlijk kunnen opmaken voor een nieuwe stoelendans. José Luis Rodriguez Zapatero, de nieuwe Spaanse premier, kan ervoor zorgen dat hij in het topsegment van de grote banken, nutsbedrijven en telecomconcerns te maken krijgt met vriendelijke gezichten. Dat voorspelt weinig goeds voor mensen als Alfonso Cortina, de topman van Repsol, die bevriend is met de vertrekkende minister van Economische Zaken, Rodrigo Rato.

Het begin van een socialistisch tijdperk in Spanje hoeft echter niet te betekenen dat institutionele beleggers niets meer in de melk te brokkelen hebben bij bestuurswijzigingen. En Zapatero zou er verstandig aan doen hun wensen niet te negeren.

Voorlopig zullen topmanagers voorzichtig zijn met nieuwe deals, omdat zij niet eens de moeite hadden genomen na te denken over de gevolgen van een eventuele machtswisseling. Ze zouden moed kunnen putten uit de berichten dat Zapatero een gerespecteerd voorstander van de vrije markt, Miguel Sebastian, als minister van Economische Zaken wil benoemen. Maar de schokkende verkiezingsuitslag zal, samen met het vooruitzicht van een stoelendans in de Spaanse bestuurskamers, waarschijnlijk leiden tot een tijdelijke opschorting van de fusie- en overnameactiviteiten in Spanje, net op het moment dat die eindelijk van de grond leken te komen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo