Slechts één op acht mensen kent omvang van pensioen

Zeven van de acht Nederlanders weten niet hoeveel geld ze na hun pensionering te besteden hebben. Slechts één op de vijf weet wat er voor nabestaanden is geregeld als het inkomen door overlijden wegvalt. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de stichting Pensioenkijker gisteren, bij het begin van een campagne om het bewustzijn over pensioenen te vergroten, resultaten bekendmaakte .

,,Van de vijf werkdagen werken we er één voor ons pensioen. En we weten niet eens wat dat straks oplevert'', zegt oud-staatssecretaris Elske ter Veld. Zij is voorzitter van de stichting, die vorig jaar op initiatief van de samenwerkende ouderenorganisaties werd opgericht. Directe aanleiding waren de problemen van ouderen bij het verkrijgen van goede informatie over hun pensioenen. In de stichting werken onder meer de consumentenbond, vakbonden, bedrijfs- en bedrijfstakpensioenfondsen en de verzekeraars samen. Zij willen het `pensioenbewustzijn' verbeteren. ,,Pensioenen moeten sexy worden'', zei een woordvoerder van de stichting gisteren. Met dat doel heeft de stichting gisteren een website geopend met toegankelijke informatie over pensioenen.

De Stichting kondigde verder geen concrete maatregelen aan om het bewustzijn over pensioenen te vergroten. Uit het onderzoek van de stichting blijkt dat de helft van de mensen in de werkzame leeftijd geen idee heeft hoeveel ze na hun pensionering te besteden hebben, en zich dat ook nooit afvraagt. Hoe hoger het inkomen, en hoe ouder, hoe beter men op de hoogte zegt te zijn. Van de andere helft gaat slechts 16 procent op zoek naar informatie, en maar één op de vijf mensen zegt tevreden te zijn over de gevonden informatie. Staatssecretaris van Sociale Zaken Mark Rutte, die de campagne opende, zei te begrijpen dat 28-jarigen niet geïnteresseerd zijn in hun pensioen. ,,Maar als je pas op je 58ste merkt dat het niet goed geregeld is, heb je echt een probleem.''

Rutte verklaart het lage pensioenbewustzijn uit het feit dat Nederland bekend staat als een land waar pensioenen goed geregeld zijn. ,,Hoewel men door de malaise op de beurs wel meer is gaan nadenken.'' De andere reden is dat pensioenen worden gezien als `ingewikkeld'. ,,En daar is dit initiatief voor: om het minder ingewikkeld te maken.''

Rutte kondigde gisteren aan scherpere eisen te zullen stellen aan de informatievoorziening. Pensioenuitvoerders moeten straks bijvoorbeeld `slapers' iedere vijf jaar informeren over hun aanspraken. Dat zijn mensen die in het verleden gedurende enige tijd pensioen hebben opgebouwd bij een fonds.