Sancties Georgië tegen Adzjarië

De Georgische regering heeft gisteren besloten de opstandige regio Adzjarië met een blokkade te isoleren. De maatregel werd genomen nadat de Adzjariërs een ultimatum van Tbilisi hadden genegeerd. Het ultimatum voorzag in de opgave, binnen 24 uur, van de semi-onafhankelijke koers van het gebied.

Op een spoedzitting van de regering in de havenstad Poti – even ten noorden van de grens met Adzjarië – werd besloten tot een economische blokkade. Alle trein-, weg- lucht- en waterwegen zijn of worden afgesloten. De haven van Batoemi, de hoofdstad van Adzjarië, wordt geblokkeerd. Humanitaire goederen worden wel doorgelaten. De financiële tegoeden van de leiders van Adzjarië in Georgië en het buitenland worden bevroren. ,,We hebben de Adzjarische heersers een kans gegeven, maar helaas is er geen dialoog tot stand gekomen. Daarom geldt vanaf vandaag een zee-, lucht- en landblokkade'', aldus de Georgische president Michail Saakasjvili. Hij noemde de maatregelen ,,tijdelijke beperkingen''. Het belangrijkste doel van de acties is het voorkomen van wapensmokkel naar Adzjarië en het garanderen dat de parlementsverkiezingen van 28 maart ook in de semi-onafhankelijke regio kunnen plaatsvinden.

De Georgische minister van Binnenlandse Zaken, Georgi Baramidze, zei gisteren dat zijn auto op de grens met Adzjarië is beschoten. Vanuit een politiepost van de Adzjariërs werd een salvo met een automatisch geweer afgegeven. Of daarbij gericht is geschoten kon Baramidze niet zeggen; in elk geval vielen er geen gewonden en geen van de auto's van zijn konvooi werd geraakt. Toen het al was omgekeerd werden nog vijf of zes salvo's afgevuurd.

De crisis tussen het Georgische gezag en de regering van de regio brak zondag los toen president Saakasjvili de toegang tot Adzjarië werd ontzegd. Saakasjvili bracht daarop het leger in staat van paraatheid en vaardigde een ultimatum uit, wat werd genegeerd door de Adzjarische leider Aslan Abasjidze. Abasjidze riep gisteren nog voor het aflopen van het ultimatum de noodtoestand en een uitgaansverbod in de regio uit. Abasjidze bracht gisteren op tv-Batoemi verslag uit van het telefoongesprek dat hij zondag, toen hij zich in Moskou bevond, met Saakasjvili had gehad. Het was ,,een moeilijk gesprek'', aldus Abasjidze. ,,Hij zei almaar wat hij wilde en wilde niet luisteren. Ik herinnerde hem er herhaaldelijk aan dat ik ouder ben dan hij. Hij zei sorry maar ging op dezelfde voet verder.'' Abasjidze zei dat Saakasjvili de controle over de douane aan de Adzjarisch-Turkse grens en over de haven van Batoemi opeiste. ,,Dien je verzoek in en we praten erover'', zo had Abasjidze naar eigen zeggen geantwoord.

Abasjidze regeert zijn regio sinds 1991 als een koning en trekt zich al jaren niets aan van het centrale gezag in Tbilisi. Sinds het aantreden van Saakasjvili zijn de spanningen nog opgelopen.