Remkes: geen bureau EU voor veiligheid

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken is geen voorstander van de oprichting van een Europees veiligheidsbureau. Dat heeft hij gisteren in Brussel gezegd na een ontmoeting met eurocommissaris Vitorino, met wie hij het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie en de Europese terreurbestrijding besprak. Zo'n bureau ,,oogt mooi'', zei hij, ,,maar ik weet niet of het wat oplost''.

Het idee voor een veiligheidsbureau komt van Oostenrijk, en werd vorige maand al door de EU-ministers voor Binnenlandse Zaken van tafel geveegd. De Belgische premier Verhofstadt heeft het onderwerp na de aanslagen in Madrid weer op de agenda gezet voor het speciale overleg van de ministers, vrijdag in Brussel. Remkes erkent dat de samenwerking tussen politie en veiligheidsdiensten in de EU ,,verbeterd moet worden. Maar daar heb je niet per se een nieuw instituut voor nodig. Ik ben niet van de afdeling schone schijn''.

Remkes heeft als bezwaar dat het veelal jaren duurt voordat een dergelijk bureau operationeel is. En er zijn genoeg Europese overlegorganen voor politie en veiligheidsdiensten, zegt hij. Die zouden volgens hem nog veel beter kunnen functioneren dan nu het geval is. Remkes: ,,Het probleem is niet een structuur-, maar een cultuurvraag: ben je gericht op het delen van informatie?'' Wat politie en veiligheidsdiensten nodig hebben, zegt hij, ,,is een cultuuromslag. Het is menselijk om informatie onder je te houden. Maar dat komt de effectiviteit niet ten goede''. Alle EU-ministers moeten volgens hem nu hard daaraan werken.