Rel rond thuistap Heineken

De nieuwe thuistap van Heineken is bron van een heus conflict. De branchevereniging van slijterijen is verbolgen omdat Heinekens biertapsysteem Beertender slechts bij enkele van de 2.500 slijterijen wordt verkocht.

De middenstanders hebben daarom bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend. Op dit moment is in ongeveer 150 slijterijen de Beertender te krijgen, de thuistap die Heineken onlangs samen met Krups op de markt bracht. Daarnaast is het apparaat te koop bij een aantal supermarkten en elektronicawinkels.

,,Je mag wel een hele groep uitsluiten, maar het is verboden om de één wel te leveren en de ander niet. Selectieve distributie is verboden'', zegt een woordvoerder van de slijters. Ze sluiten verdere juridische actie tegen de bierbrouwer niet uit.

Heineken Nederland is verbaasd over de actie van de branchevereniging. ,,Wij hebben van tevoren gecommuniceerd hoe wij de Beertender zouden introduceren'', zegt een woordvoeder. Het concern heeft op basis van geografische spreiding een selectie gemaakt van een aantal supermarkten, slijterijen en elektronicawinkels. De brouwer wil eerst uitvinden hoe de thuistap aanslaat bij het publiek. ,,We doen het eenmalig zo. Straks moet de Beertender vooral te krijgen zijn in elektronicawinkels'', aldus de zegsman.

Op de thuistap kan een vierliter-vat van Heineken, à 8,99 euro, worden aangesloten. De prijs van de Beertender zelf ligt zo rond de 250 euro.