Ongenoegen in VN-Veiligheidsraad

De Spaanse regering heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren gezegd ,,in goed vertrouwen'' te hebben gehandeld toen zij donderdag vroeg om een resolutie. In de resolutie werd de Baskische terreurbeweging ETA genoemd als dader van de aanslagen in Madrid.

Binnen de Veiligheidsraad was ongenoegen ontstaan door het benoemen van een verantwoordelijke van de aanslagen. De druk van de Spanjaarden was echter groot. Volgens anonieme bronnen zou de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio haar Duitse collega Fischer hebben gebeld toen hij zich afvroeg of het verstandig was de ETA te noemen. ,,Men wilde de Spanjaarden geloven, alhoewel men eigenlijk wist dat er geen doorslaggevend bewijs was'', aldus de bron.

,,Sindsdien zijn er, door de inspanningen van de inlichtingendiensten, nieuwe elementen gevonden die ons doen kijken naar andere richtingen (..)'', aldus de Spaanse ambassadeur bij de VN, Inocencio Arias, gisteren in een brief.

De Franse voorzitter van de Veiligheidsraad, Jean-Marc de la Sablière, zei ,,deze ontwikkeling te verwelkomen''. In zijn voorstel stond aanvankelijk de ETA niet genoemd, net zoals na de aanslagen van 11 september 2001 geen groepen werden aangewezen als mogelijke daders.