Kibbeh uit de oven

Kibbeh is een begrip in Libanon. Het woord staat voor een verzameling van gerechten met fijngemalen vlees en bulghur als kenmerkende bestanddelen. Het mag vlees zijn van lam, rund of kip, als het maar mager is. Vroeger werd het gemalen vlees in een speciale vijzel met de bulghur fijngewreven, tegenwoordig doet de keukenmachine het werk. Je kunt kibbeh rauw eten (denk aan filet américain). Neem een stukje sla, pluk daarmee wat rauw vlees, druppel er olie over en leg er een blaadje citroentijm op. Kibbeh kan ook de vorm aannemen van gefrituurde gevulde balletjes. Ik geef een recept voor een ovenschotel. Laat het rundergehakt twee keer malen. Week de bulghur tien minuten in ruim koud water en laat het graan uitlekken. Pel en snipper de uien. Verhit de helft van de olie, bak hierin de pijnboompitten lichtbruin en leg ze op keukenpapier. Verhit de rest van de olie en bak het lamsgehakt met de helft van de uisnippers en met de rozijnen in ongeveer vijf minuten gaar. Breng op smaak met zout, peper, komijn, kaneel en sumac. Laat de vulling wat afkoelen en schep er de pijnboompitten door. Kneed het rundergehakt met de bulghur, de overige uisnippers en zout en peper. Doe dit stevig, net als bij brooddeeg, en zeker vijf minuten, zodat het gehakt na bakken niet uit elkaar valt. Verwarm de oven voor op 175 graden. Druk de helft van de mix van rundergehakt stevig in een ingevette platte ovenschaal en verdeel er het lamsgehaktmengsel over. Afdekken met de rest van de mix. Goed aandrukken en glad strijken. Smeer er gesmolten boter over. Snijd de kibbeh in 12 porties en zet de schaal in de oven. De taart is na 40 tot 50 minuten gaar, afhankelijk van het soort schaal. Serveer de kibbeh warm of koud. Saus: 4 deciliter Turkse yoghurt, 1 geschilde, geraspte komkommer, knoflook, zout, peper en fijngesneden munt. U kunt er een salade bij eten of een stoofpot van snijbonen en tomaat. In kleine ruiten gesneden kan kibbeh dienen als mezze.

Morgen: Romeinse sla

    • Annelène van Eijndhoven