Kankermedicijn overleeft Stewart

Martha Stewart had haar eigen val en die van haar bedrijf Martha Stewart Living Omnimedia kunnen voorkomen, als ze wat meer vertrouwen had gehad in het kankermedicijn Erbitux. Op 27 december 2001 verkocht Stewart bijna 4.000 aandelen ImClone, het bedrijf dat Erbitux ontwikkelde, voor ruim 227.000 dollar. Een dag later maakte de Amerikaanse Food and Drug Administration

Geruchten over handel met voorkennis, met name door de voormalige topman van ImClone, Samuel Waksal, staken snel de kop op. En ze bleken waar. Waksal is vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, en een boete van vier miljoen dollar. Stewart is deze maand schuldig bevonden aan het liegen tegen justitie. Haar staat twaalf tot zestien maanden cel te wachten.

En Erbitux? Na de afwijzing door de FDA voerde ImClone een nieuw onderzoek uit. In totaal 487 patiënten met endeldarmkanker, dit keer beter geselecteerd, kregen het medicijn. Sommigen slikten het in combinatie met een ander kankermedicijn, irinotecan. Bij de patiënten die beide medicijnen slikten, werd de groei van de tumor met vier maanden afgeremd. Bij patiënten die alleen Erbitux ontvingen, werd die groei met anderhalve maand vertraagd. Vorig jaar diende ImClone opnieuw een aanvraag voor registratie in. De FDA heeft die aanvraag vorige maand gehonoreerd. Het medicijn wordt nu alsnog op de markt gebracht.