Invloed terreur op beleid toerisme

De World Travel Organisation (WTO) heeft het afgelopen weekeinde de reiswereld gemaand terreur in te calculeren in het beleid. Aanslagen zoals die van vorige week donderdag in Madrid zullen zich herhalen en de toeristenindustrie kan er maar beter rekening mee houden, zo legde de Franse secretaris-generaal F. Frangialli uit. Hij sprak op de grote internationale toerismebeurs van Berlijn.

De WTO, die ressorteert onder de Verenigde Naties en waarbij de meeste VN-lidstaten zijn aangesloten – opvallende afwezigen zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – zetelt al ruim 25 jaar in Madrid. ,,Wij waren al vertrokken naar Duitsland, toen de bommen ontploften'', aldus Frangialli. Volgens de tweede man van de organisatie, Dawid de Villiers, zal de toeristenbranche moeten leren leven met onzekerheid: ,,Dat zal de norm worden in onze sector. De enige zekerheid die we hebben is dat onverwachte gebeurtenissen elk moment kunnen plaatshebben.'' Maar De Villiers denkt ook dat de houding van de consument verandert. ,,De vakantiegangers worden rijper, ze laten zich niet zo gauw meer afschrikken. Mensen zullen blijven reizen. De markt heeft zich de afgelopen jaren na iedere aanslag sneller hersteld.''

De World Travel and Tourism Council (WTTC), waarvan grote ondernemingen uit de wereld van reizen en toerisme lid zijn, riep het publiek op om ,,voor een beter begrip van elkaar'' juist te blijven reizen. ,,Toerisme is niet het antwoord op alle kwaden, maar het helpt wel'', aldus de voorzitter Jean-Claude Baumgarten.

Vooral door de aanslagen van 11 september 2001 in de VS is het internationale toerisme gekrompen in 2001 (minus 0,5 procent) en in 2003 (minus 1,2 procent). In 2002 was er een bescheiden groei van 2,7 procent.