Het Beeld

Nederlanders kom je overal ter wereld tegen, ook al gaat hun reislust niet altijd gepaard met een degelijke voorbereiding. Gisteren zagen we in de eerste aflevering van een nieuwe serie van Bobo's in the Bush (Yorin) hoe tien Bekende Nederlanders arriveerden in de jungle van Sarawak (Maleisisch Borneo). Sommigen zeulden een Samsonite-koffer op wieltjes achter zich aan over het strand van een onbewoond eiland, gevuld met make-up en cd's.

Het stramien van Bobo's in the Bush wijkt niet wezenlijk af van een succesnummer als Expeditie Robinson, oftewel Big Brother op survivaltocht. Er is altijd één forse, kale mannetjesputter die weet hoe je vuurtjes moet stoken en hutten bouwen, en die werpt zich gaarne op als groepsleider. De rest zucht en steunt, en stemt uit mededogen de zwakste overlevers als eersten weg. Beginnend Hollywoodactrice Micky Hoogendijk onthult in VARA TV Magazine dat de bobo's in opstand kwamen tegen het productieteam: ,,Ja, wat wil je. Zij liepen rond met energy bars en wij hadden honger.''

De nuffigheid van de bobo's speelt overigens nauwelijks een rol in dit format, ook al omdat je alleen niet zo heel bekende en verwende Nederlanders kunt strikken voor zo'n sadomasochistisch tripje.

Geen landstreek is voor het internationale toerisme zo onbekend als Siberië, waar het grootste deel van Peking Express (Net5) zich afspeelt. Het idee is fantastisch: acht onbekende Nederlandse en Belgische koppels moeten met twee euro per man op zak zo snel mogelijk van Moskou naar Peking zien te komen. Ze worden dus gedwongen te liften en om eten en onderdak te vragen bij de plaatselijke bevolking. Onderweg zijn punten te behalen met opdrachten en met de volgorde van aankomst per etappe.

Tijdens de gisteren herhaalde eerste etappe Moskou-Kazan, ruim achthonderd kilometer, werd al snel duidelijk dat buiten slapen in verband met de muggen geen verstandige optie is en dat enige kennis van het cyrillische alfabet voordeel oplevert. Ook wonen er veel aardige, gastvrije mensen in Rusland, al is het er niet gebruikelijk diensten zonder tegenprestatie te leveren.

Een wonderlijk programma, deze coproductie met de Belgische commerciële zender VT4, maar absoluut meeslepend en soms zelfs ontroerend, door de rare contrasten, de onhandige interacties en de ontdekkingen van de spelers over hoe het in de harde buitenwereld toegaat.

Een groot probleem blijft de kwestie hoe je zo'n race filmt. Het ziet ernaar uit dat elk koppel permanent een onzichtbare camera-geluidspersoon bij zich had, die zich ook opvouwt in kleine en propvolle auto's, en ook op de bank of op de grond slaapt. Het zo veel nogelijk net doen of de camera niet bestaat wekt op den duur irritatie. Twee zusjes die doodsangsten uitstaan tijdens een lift van een enge man zijn niet geloofwaardig als een camera de tocht vastlegt, en we niet weten wie die bedient.

En toch is het fascinerende televisie, ook en vooral vanwege de Russen.

    • Hans Beerekamp