Financiën en EZ stoten filmbeleid af

Filmbeleid wordt een zaak van de staatssecretaris van Cultuur. Economische Zaken en Financiën, die sinds 1999 intensief bij het beleid betrokken waren, hebben hun handen van de sector afgetrokken.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Brinkhorst van Economische Zaken (EZ) op vragen van de Tweede Kamer. De minister schrijft, mede namens zijn collega Zalm van Financiën: ,,Wij zijn van mening dat de ontwikkeling van het toekomstige filmbeleid een aangelegenheid betreft van de Staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.'

EZ wil in dit verband ook Fine bv overdragen aan OCW. Fine (Film Investeerders Nederland) is een in 1999 door de overheid in het leven geroepen bv die de productie van speelfilms met particulier geld moest stimuleren. Fine zette sinds 1999 commanditaire vennootschappen op voor grote publiekssuccessen als Minoes, Phileine zegt sorry en Shouf shouf habibi.

De commanditaire vennootschap was het opvallendste onderdeel van het filmstimuleringsbeleid dat vijf jaar geleden is ingezet en waaraan dit jaar een einde is gekomen. Particulieren moesten ertoe worden gebracht geld te investeren in Nederlandse filmproducties en in ruil daarvoor kregen zij flink belastingvoordeel.

Vrijwel gelijktijdig met de opzegging van de medewerking van EZ en Financiën komt ook het bericht over het terugtreden van Gamila Ylstra als directeur van Fine. Gisteren werd bekend dat zij per 1 juni Carel Kuyl zal opvolgen als programmaleider televisie bij de NPS. Kuyl werd in september 2003 hoofdredacteur van NOVA.

Ylstra (45) was voorheen als Hoofd Film bij OCenW een van de ambtelijke architecten van het filmstimuleringsbeleid waarin het ministerie samenwerkte met EZ en Financiën. Ze werd voor de uitvoering van het beleid gedetacheerd bij Economische Zaken dat het filmbeleid tussen 1999 en 2004 coördineerde. In 1999 werd Ylstra directeur van Fine bv. Dat het bericht van haar vertrek samenvalt met de voorgenomen overgang van Fine naar OCenW is toeval, onderstreept Ylstra. ,,Mijn contract bij Fine loopt af op 1 mei.'

Gerectificeerd

Filmbeleid

In het artikel Financiën en EZ stoten filmbeleid af (16 maart, pagina 11) stond dat Fine BV een commanditaire vennootschap (CV) heeft opgezet voor Shouf shouf habibi. Deze film is echter geproduceerd via een lening bij Fine BV.