Duizend liedjes op een walkman van een onsje

De iPod mini is in april in Nederland verkrijgbaar. In de VS was het nieuwe product kort na de introductie uitverkocht. De draagbare digitale muziekspeler haalt muziek van computers op. Iets dikker maar verder zo klein als een bankpasje en toch goed voor duizend liedjes.

Apple heeft wereldwijd een marktaandeel van enkele procenten. Apple Macintosh-computers zoals de iMac en de snelle G5 delven het onderspit tegen computers met het het Windows-besturingssysteem. Op het gebied van de digitale walkman is dat wel anders. Ongeveer twee jaar geleden introduceerde Apple de iPod; een draagbare digitale muziekspeler. Inmiddels heeft de iPod een marktaandeel van ruim 30 procent.

Met de nieuwe, hippe iPod mini wil de computerfabrikant uit Cupertino, Californië z'n positie als marktleider zekerstellen. En de iPod mini lijkt een schot in de roos: al voordat het hebbeding eind februari in de Verenigde Staten in de winkel lag, kochten meer dan 100.000 mensen de iPod mini blindelings. En enkele weken later was de iPod mini nagenoeg overal uitverkocht. Sterker: op internetveiling Ebay betaalden mensen grif 50 tot 80 dollar meer dan de adviesprijs aan gewiekste handelaren.

Is die iPod mini dan zo revolutionair, of vooral een soort fashion statement? Hij is wel verbluffend klein: ruim negen centimeter lang en net iets meer dan vijf centimeter breed. Zo groot als een visitekaartje – alleen wat dikker (1,27 centimeter) en zwaarder (102 gram). Daar zit een hoop techniek in gepropt en een harde schijf van vier gigabyte – goed voor duizend liedjes. Nieuw is het Click Wheel om de iPod mini mee te bedienen. Dit platte wieltje draait niet, maar reageert als een soort `touchscreen': glijdt de duim met de klok mee over het wiel, dan verspringt het menu op het beeldschermpje naar beneden – en andersom. Knoppen om keuzes te maken zitten onder het wiel en zonder de duim op te tillen laat de iPod mini zich bedienen.

En dan is er nog het lichtgewicht maar stevig aluminium omhulsel in vijf kleuren: blauw, groen, zilver, goud en roze. Maar verder verschilt de iPod mini (http://www.apple.nl/ipodmini) niet zo gek veel van z'n grote broer, die overigens ook in de binnenzak past en bovendien relatief een stuk goedkoper is. Het instapmodel van de `grote' iPod kost 349 euro en dat is `slechts' 50 euro duurder dan de iPod mini (adviesprijs 299 euro). En dat instapmodel heeft een harde schijf van 15 gigabyte, ofwel bijna vier keer zoveel opslagruimte voor niet eens zo gek veel meer geld.

Apple bekijkt de relatieve prijs echter iets anders. Met de iPod mini wil Apple niet concurreren met de `grote' iPod, maar de concurrentie aangaan met andere fabrikanten van draagbare digitale spelers met geheugenkaartjes; dezelfde kaartjes waar ook de meeste digitale camera's mee werken. Het marktaandeel van dergelijke spelers is ook ruim 30 procent – en Apple wil daar nu z'n slag slaan. Zo'n speler heeft doorgaans een geheugenkaartje van 256 megabyte aan boord en kost pakweg 200 euro. Dat is goedkoper dan de iPod mini, maar die heeft zestien keer meer opslagruimte. Ofwel: zestig liedjes tegenover duizend liedjes.

Daarnaast is de iPod (mini) een ingenieus apparaatje en meer dan een muziekspeler. De iPod bevat vier spelletjes en kan een adresboek en agenda weergeven. Macintosh-gebruikers kunnen de iPod automatisch laten synchroniseren met Apple's kalender en adresboek als ze de iPod op de computer aansluiten. Windows-gebruikers kunnen bestanden van bijvoorbeeld Entourage en Outlook naar de iPod slepen met de muis – de iPod verschijnt namelijk ook op het bureaublad van de computer als een externe harde schijf. Zo kan de iPod ook gebruikt worden om bijvoorbeeld digitale foto's op te slaan en mee te nemen naar het werk. Op de iPod is een apart plekje ingericht voor tekstbestanden en deze zijn op het beeldschermpje te lezen. De iPod mini is ook een horloge en een wekker die wekt met een alarmtoon of muziek.

De muziekspeler is veelzijdig en heeft een gebruikersvriendelijk menu dat eenvoudig aangepast kan worden aan de wensen van de luisteraar. De iPod biedt het menu in meerdere talen, ook in het Nederlands. Dat is duidelijk leesbaar op het lcd-beeldschermpje van ruim twee bij ruim drie centimeter dat desgewenst verlicht kan worden. De iPod werkt nauw samen met iTunes; software voor zowel Macintosh als Windows. iTunes is Apple's succesvolle online muziekwinkel die op korte termijn in Europa van start zou moeten gaan. En iTunes is ook en vooral en handige `jukebox' voor het beheren van een muziekcollectie. Dit programma kan ook audio-cd's rippen; de liedjes van de cd kopiëren en op de computer opslaan. Dat kan als mp3-bestand maar ook als bijvoorbeeld aac-bestand. Aac is Advanced Audio Coding en is Apple's op mpeg4 gebaseerde compressietechniek. Deze maakt bestanden ongeveer even groot als mp3-bestanden, maar van betere geluidskwaliteit. iTunes kan deze muziek vervolgens in de iPod laden met een snelheid van pakweg een liedje per seconde. Dat gebeurt met behulp van een firewire- of usb 2.0 verbinding, die tegelijk de accu van de iPod mini oplaadt. Een volle accu zou de iPod mini maximaal acht uur in leven houden.

iTunes is overigens onderdeel van Apple's softwarepakket iLife. De rest van dit pakket werkt alleen op de Mac: iPhoto voor het beheren en bewerken van digitale foto's; iMovie voor het redigeren van films uit de camcorder en iDVD om dvd's van die films te maken en op schijf te branden. Verder is er nog GarageBand, dat de Mac verandert in allerlei muziekinstrumenten en opnamestudio met meer dan vijftig muziekinstrumenten, van saxofoon en orgels tot gitaar en drumstel. Zelfs amuzikale mensen kunnen met deze software een liedje maken – en dit meenemen op de iPod.

De muziek in de iPod ligt eigenlijk op een grote hoop, maar software in de iPod sorteert de muziek op het beeldscherm naar bijvoorbeeld artiest, album, genre of playlist. Een playlist is een lijst met muziek die de gebruiker in iTunes kan maken. Bijvoorbeeld een lijst met alle muziek van een bepaalde band of muziek die mee moet in de iPod. Of een smart playlist: een lijst die automatisch de meest gespeelde muziek weergeeft of wat voor criteria de gebruiker maar opgeeft. Als die lijst op de computer verandert, kan iTunes de iPod automatisch synchroniseren met de computer zodra de iPod verbinding maakt met de computer. Als er meer muziek op de computer staat dan er op de iPod past, kiest iTunes voor de meest gespeelde muziek en recent toegevoegde muziek, totdat de iPod vol is, met pakweg zeventig uur muziek van cd-kwaliteit.

    • Jeroen Pietersma