De noorderzon van Henderson

Aad de Mos laat er geen onduidelijkheid over bestaan. Zijn zoveelste voortijdige vertrek als voetbaltrainer, ditmaal bij het Saoedische Al Hilal, is een steunbetuiging aan de voorzitter, prins Abdullah Bin Mosaed. Die moet vanwege een miljoenentekort zijn biezen pakken.

Was iedereen maar als De Mos (onder meer ex-Ajax, ex-PSV, ex-KV Mechelen, ex-Werder Bremen). Lekker duidelijk bij het opstappen.

Afgelopen vrijdag maakte verzekeraar Aegon bekend dat zijn president-commissaris volgend jaar opstapt. Een reden voor zijn vertrek wordt niet gegeven, alleen blijkt ,,deze stap in overeenstemming met de Nederlandse Corporate Governance Code'' te zijn. Geen wonder: het gaat om Morris Tabaksblat die – vermoedelijk – vertrekt om het maximum aantal commissariaten niet te overschrijden. Zoals de code Tabaksblat bepaalt.

Bij het onverwachte opstappen van Maarten Henderson blijft meer te raden over. De financiële topman van KPN vertrekt nog dit jaar, zo bleek gisteren uit een persbericht van drie regels. De laatste twee zinnen worden voor een dankbetuiging aan zijn adres gebruikt: de eerste regel vertelt dat Henderson ,,heeft besloten zijn carrière buiten KPN voort te zetten''.

Einde bericht.

En het begin van speculaties, want een verrassend vertrek van een financieel bestuurder is het klassieke alarmsignaal voor de buitenwacht. Een week eerder kondigde KPN nog een salarisverhoging op termijn voor de top aan. Dat voorkomt uitstroom.

Heeft Henderson vanwege zijn getoonde financiële capaciteiten een wereldaanbod van een Amerikaans concern gekregen? Of wordt de 55-jarige bestuurder door de `dankbare' commissarissen afgerekend op een aantal grotere en kleinere fouten die analisten dezer dagen moeiteloos kunnen opsommen? Zoals het cash betalen van de grote overname van het Duitse E-Plus waardoor KPN op de rand van de afgrond belandde. Of is Henderson het moe om bij mogelijke acquisities steeds weer aan de rem te hangen? Daarmee zou een extra veiligheidsklep uit de raad van bestuur van KPN verdwijnen. Of is de mens Henderson gewoon uitgekeken op de mens Scheepbouwer, zijn baas?

Allemaal vragen die de buitenwereld terecht kan stellen, maar waarbij niemand op een antwoord hoeft te rekenen. Transparantie is dezer dagen het modewoord, maar bij het vertrek van een bestuurder hult iedereen zich in stilzwijgen.

Met alle speculaties tot gevolg. Penningmeester bij de Saoedische voetbalclub Al Hilal zal Henderson in elk geval niet worden. Dat zou Aad de Mos al lang doorverteld hebben.

    • Erik van der Walle