`Bush luistert te veel naar lobby'

Econoom Sweder van Wijnbergen denkt dat Europa er baat bij heeft als John Kerry de nieuwe president van de VS wordt. ,,Hij heeft nooit zulke wilde dingen gedaan als Bush.''

Zowel George Bush als John Kerry heeft ,,griezelige dingen'' beweerd over handel en economie, zegt prof.dr. S. van Wijnbergen. ,,Beiden zijn nu eenmaal gevoelig voor het feit dat na de industrie nu ook de dienstensector zijn banen aan het exporteren is naar lagerelonenlanden.'' Toch is het volgens hem in Europees belang als John Kerry wordt gekozen.

Van Wijnbergen werkte in de jaren tachtig als `hoofd-econoom Oost-Europa' bij de Wereldbank in Washington, was van 1997 tot 1999 secretaris-generaal op het departement van Economische Zaken, is nu deeltijdhoogleraar economie en geeft leiding aan het bedrijf Infomedics NV.

Volgens hem is het in het belang van de Europese Unie dat de VS vooral een stabiel en verantwoordelijk financieel-economisch beleid voeren. ,,En Bush heeft tot nog toe juist een wel heel onverantwoord financieel beleid laten zien met snel toenemende, grote begrotingstekorten.

,,Je moet natuurlijk afwachten wat Kerry gaat doen, maar zijn stemgedrag als senator is niet slecht. Hij heeft nooit zulke wilde dingen gedaan als Bush in de afgelopen vier jaar. Zowel Bush als Reagan heeft als Republikeinse president een veel onverantwoordelijker begrotingsbeleid gevoerd dan Democratische presidenten als Bill Clinton. Wat dat betreft lijken ze op Nederland, want Wim Kok heeft hier in 1992 met zijn ombuigingsoperatie als minister van Financiën voor de echte ommekeer ten goede gezorgd in de budgettaire politiek.'' Een stabieler budgettair beleid zal volgens Van Wijnbergen ook tot een stabielere wisselkoers van de dollar leiden.

,,Daarnaast vond Bush het kennelijk geen probleem zijn vrijhandelsprincipes helemaal op te offeren aan de belangen van de grote industriële lobby's. Hij heeft stevige protectionistische maatregelen genomen in bijvoorbeeld de staal-, energie- en landbouwsector. Hij heeft zich overgeleverd aan invloedrijke lobbygroepen uit de landbouw en de industrie, en die laten wegkomen met allerlei voordelen, waardoor mega-gaten in zijn begroting ontstonden.''